Uus teooria: Nazca geoglüüfid viitavad iidsele palverännakuteele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu Nazca geoglüüf, mis kujutab koolibrid
Peruu Nazca geoglüüf, mis kujutab koolibrid Foto: SCANPIX

Teadlased on juba pikka aega uurinud Peruu kõrbes asuvaid Nazca geoglüüfe ning uue teooria kohaselt kasutati neid suunanäitajana palverännakul iidsesse templisse.

Jaapani arheoloogide sõnul on Nazca joonte struktuur aja jooksul mitu korda muutunud, edastab Live Science.

«Nazca jooned koosnevad paljudest erinevatest piltidest, mis võisid tähistada palverännakuteel erinevaid etappe ja erinevaid teid. Teele jäeti keraamikat, mis oli osa rituaalist,» selgitasid eksperdid.

Uurimine näitas, et Nazca jooned tehti vähemalt kahe erineva kultuuri esindajate poolt, kes elasid kõrbeala erinevates osades.

Peruu Andides asuv kivikõrb on maailma üks kuivemaid ning sealt on leitud üle 1000 geoglüüfi.

Arheoloogide arvates loodi kuulsad geoglüüfid ajavahemikul 200 eKr kuni 600 pKr. Tegijad eemaldasid jooniseid tehes osa punakast pinnasest, tuues esile all oleva hallikasvalge pinnase.

Nazca geoglüüfide hulgas on näiteks koeri, ahve, linde, putukaid, kuid ka kujusid, keda saab pidada maavälisteks ning kujundeid.

Nazca geoglüüfid niiöelda avastati 1920. aastatel, mil sealt lendas üle reisilennuk. Kohalikele olid need varem teada, kuid ei arvatud, et geoglüüfe on palju.

Osa arheolooge arvab, et nimetatud geoglüüfid moodustavad keerulise labürindi. Osa aga, et need  viitavad taevas asuvatele tähtkujudele või maa sees olevatele veeallikatele.

Nüüdse teooria kohaselt on Nazca jooned palverännakutee suunanäitajad.

Viimastel aastatel on Nazca geoglüüfe uurinud Jaapani Yamagata ülikooli arheoloogid, kes on leidnud veel 100 geoglüüfi ning keraamikajäänuseid.

Masato Sakai ja ta kolleegid uurisid hiljuti avastatud geogüüfide asukohta, stiili ja valmistamisviisi. Sakai kinnitusel viitavad neli erinevat geoglüüfide kogumit inkade eelsele Cahuachi templile.

Arheoloogilised leiud on näidanud, et Cahuachi oli kunagi religioosne keskus, kuhu palverändurid tõid andameid.

Jaapani teadlaste kinnitusel on erinevatel palverännkuteedel kasutatud erinevaid geoglüüfe.

Näiteks kondoreid ja kaamelisarnaseid loomi on kujutatud teel, mis algab Ingenio jõe orus.

«Tegemist on kahe erineva geoglüüfide vormiga, mille tähistasime A ja B. Võib oletada, et nende kahe geoglüüfide liigi tegijateks on Ingenio orus elanud kultuuri liikmed,» teatas Sakai.

Nazca geoglüüfide seas on eristatav veel üks stiil, milles on kujutatud üleloomulikke olendeid ja geomeetrilisi kujundeid ning nende tegijad on hoopis teised kui Ingenio oru elanikud.

Kolmas grupp Nazca jooni on segu kahe grupi kasutatud stiilist ja see lubab arvate, et need on tehtud mõlema grupi poolt. Need jooned asuvad Nazca platool kahe kultuuri piirialal.

Arheoloogide sõnul on perioodil 200 – 450 pKr tehtud Nazca jooned erinevad, kuna need on otsesed viited palverännaku radadele.

«Isegi pärast Cahuachi templi kokkuvarisemist jätkati palverännakuteele uute kujundite lisamist,» arvavad jaapanlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles