Täna on rahvusvaheline väikeste inimeste päev - lühikese kasvu eelised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Palju õnne lühikasvulised, sest täna tähistatakse rahvusvahelist väikeste inimeste päeva.

Pisikestel ja kõhnadel inimestel võib olla elus mitmeid raskusi, kuid lühikesel kasvul on ka positiivne pool.

Väljaanne iltasanomat.fi tõi ära põhjusi, miks on kasulik olla lühikasvuline ja väike.

Lennukis on piisavalt jalgadele ruumi – lühikest kasvu inimesed mahuvad paremini lennuki kitsastes tingimustes istuma ning neile jääb piisavalt jalgadele ruumi. Lisaväljapääsu kohal istudes võib seda olla lausa «häbiväärselt» palju.

Fotodel pääseb esiritta – lühikesekasvulisi ei panda fotode tegemisel kunagi tagaritta, sest sealt ei paistaks nad välja. Seega pikad taha ja lühikesed ette. Sama käib ka vabaõhukontsertide kohta. Kui lühikasvuline julgeb märku anda, et ta pikakasvuliste selja tagant ei näe, siis võidakse tal võimaldada pääseda ettepoole.

Roolis olles lükatakse iste ettepoole – lühikest kasvu inimesed lükkavad auto roolis olles istme ettepoole, et nende jalad pedaalideni ulatuks ja mugavam sõita oleks. Taga istujad saavad sellega lisaruumi juurde. Sellest võidavad mõlemad.

Riiete ja jalatsite suurem valik – lühemat kasvu inimestel on tavaliselt riiete ja jalatsite ostmisel suurem valik, kuna neile võivad sobida ka teismeliste rõivad. Need aga võivad olla täiskasvanute riietest odavamad. Lühikest kasvu inimestel on tavaliselt ka väiksemad jalad ning selle tõttu võivad neile jalga mahtuda noortejalatsid.

Kohtingukaaslane võib pikem või sama kasvu olla – paljud naised tahavad enda kõrval näha suurt ja mehist meest. Lühemat kasvu naistel ongi tavaliselt pikka kasvu mees. Lühemat kasvu mehed aga võivad eelistada enda kasvu naisi ehk ollakse ühepikkused.

Väikesest kasvu inimestel on massis lihtsam – kui satutakse kas ostukeskuses või mujal inimmassi, siis lühikest kasvu inimesel on teiste vahelt pääsemine lihtsam kui pikka kasvu ja kogukal inimesel.

Mahutakse magama erinevatesse vooditesse – hotellis või mujal ööbimiskohas ööbimine ei ole lühikeste jaoks probleemiks, kuna voodid on tavaliselt pikakasvuliste järgi.

Ei ole kartust pead ära lüüa – lühikasvulisi ei ohusta pea äralöömine uksepiida ega lampide vastu, kuna pea lihtsalt ei ulatu nimetatud objektideni.

Lühikesed võivad elada kauem – teadusuuringute teatel võivad väikesed inimesed elada kauem. USA Hawaii ülikooli uuring näitas, et pikaealisuse ideaalpikkuseks on 157 sentimeetrit ning suure tõenäosusega on neil inimestel pikaealisuse geen FOXO3.

Lühikest kasvu inimesed on ka vanemas eas tervemad – meditsiiniuuringute kohaselt tabavad vanemas eas mitmed haigused eelkõige pikka kasvu, mitte niivõrd lühikest kasvu inimesi. USAs tehtud teadusuuringu kohaselt on menopausi läbinud pikka kasvu naistel suurem risk haigestuda vähki. Haigestumistõenäosus suureneb iga kümne kasvusentimeetriga 13 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles