Siim Kallas: meie, lapsed, oleme igavesti võlgu oma vanematele, eriti oma emadele!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Jaanus Lensment

Täna Energia Avastuskeskuses peetaval emadepäevale pühendatud konverentsil «Appi, mu mees armastab mind!» ütles avaettekandja Siim Kallas, et Eestis vastandatakse emasid ja lapsi, millega määratakse paljud emad üksindusse.

«Ma mõtlen oma vanematele tihi,» rääkis Siim Kallas. «Nad oleks väärinud paremat elu, neil olid samuti unistused, ka nemad tahtsid reisida. Nende elu oli raske. Mu vanemad olid abielus 43 aastat kuni isa surmani 1983. aastal. Ema kaotas sõja ajal 2 väikest last. Kristi vanemad olid abielus 52. aastat. Nad küüditati Siberisse, kus nad olid 10 aastat.»

«Me oleme igavesti võlgu oma vanematele, eriti oma emadele, sest neil ei ole oma laste eest kuhugi põgeneda. Ikka on ema see, kes peab loobuma huvitavast meelelahutusest, tegelema lastega,» sõnas Siim Kallas. «Ma mõtlen, mida ema minust täna mõtleb? Ta ei kiitnud mind kunagi, et olen edukas. Ema huvitaks täna kõige rohkem see, kas ma olen hea isa, hea vanaisa, hea abikaasa?»

«Kas emadel on täna kergem?» küsis Siim Kallas. «Kahe inimese kooselu on kordumatu eksperiment. Moodsas ühiskonnas ei ole enam karme rituaale. Ema rolli tähtsuse tõttu käisin 2003. aastal välja emapalga idee, just emapalga, mitte vanemapalga idee. Selleks, et edukalt töötav naine saaks lapsi, mis tänaseks on saanud Eesti ühiskondliku elukorralduse osaks, mida pole kuskil Euroopas.»

«Eestis tuuakse emapalga vastandina tihti lastetoetusi,» sõnas Siim Kallas. «Kas me ei vastanda nii liiga palju lapsi emadele? Belgias pannakse lapsed paarikuuselt lastesõime, et nad harjuksid iseseisvusega. Me ülistame lapsi, paisutame lastetoetusi, määrame emad üksindusse? Ilma emadeta ei ole lapsi.»

Konverentsil astuvad lisaks Siim Kallasele üles, iluuisutamistreener Anna Levandi, graafik Marko Mäetamm, pastor Aamo Remmel, Aasta Ema 2014 Helve Särgava, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, psühhiaater Andres Sild, arst Kristjan Pomm, näitleja Elisabet Reinsalu ning teoloog Vello Salo. Paneeldiskussioonis arutlevad teemal «Miks Eesti naine ei tea, et mees temast hoolib?» Naisliidu esinaine Siiri Oviir ja endine riigikontrolör Mihkel Oviir ning EELK peapiiskop Urmas Viilma koos abikaasa Egle Viilmaga.

SA Väärtustades Elu (www.rasedus.ee, www.prep.ee) alustas tegevus 2006. aastal koostöös EV Rahvastikuministri bürooga ning selle peamiseks tegevusülesandeks sai raseduskriisi nõustamissüsteemi rajamine Eestis. 2009. aastal alustati perede vaimse tervise tervisklikuma toetamise eesmärgil  PREP- paarisuhtekoolitusega – täiskasvanute täiendkoolituse vormiga, mis aitab aru saada mil moel partnerid teineteisega käituvad, kuidas omavahel suhtlevad ja millised on nende hoiakud kooselu suhtesse, ning teadvustada, millised on mallid, mida tuleks muuta või parandada.

10.00 – 10.03  Sissejuhatus Hannes Hermaküla

10.03 – 10.20  Poliitik Siim Kallas “Miks ema pojale meeldib?”

10.20 – 10.40  Iluuisutreener Anna Levandi „Emaksolemine nõuab pidevat treeningut“

10.40 – 11.00  Graafik Marko Mäetamm „Armastuse kunst – naine”

11.00 – 11.10  Intervjuu Aamo Remmeliga, kes on 4 täiskasvanud lapse isa ja Viljandi baptistikoguduse pastor

11.10 – 11.50  Paneeldiskussioon: “Miks Eesti naine ei tea, et mees temast hoolib?” Eesti Naisliidu esinaine Siiri Oviir ja endine riigikontrolör Mihkel Oviir, EELK peapiiskop Urmas Viilma ja abikaasa Egle Viilma

11.50 – 12.10  Kohvipaus

12.10 – 12.30  Aasta Ema 2014 Helve Särgava „Mida mina temalt oota(si)n?“

12.30 – 12.50  Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna „Armastuse relv – mees“

12.50 – 13.10  Psühhiaater Andres Sild „Kes armastab, ei löö”

13.10 – 13.30  Kristjan Pomm, arst, SA TÜK Androloogiakeskus „Appi, ma armastan oma naist!“

13.30 – 13.50  Näitleja Elisabet Reinsalu „Kõik võivad, aga üks peab (armastama)!“

13.50 – 14.10  Teoloog Vello Salo “Armastusest, mis ei lõppe iialgi”

14.10 – 14.15  Konverentsi lõppsõna Hannes Hermaküla

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles