Marsi astronaute ohustab kosmilise kiirguse tõttu dementsus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi missiooni simulatsioon USAs Hawaiil Mauna Keal
Marsi missiooni simulatsioon USAs Hawaiil Mauna Keal Foto: SCANPIX

Marsile lendamine peidab endas nii tehnoloogilisi kui inimese bioloogiast tingitud väljakutseid.

USA California ülikooli teadlaste sõnul võib astronaute ohustada kosmiline kiirgus, mille mõjud on tagasipöördumatud ning mis võib lõpuks tuua kaasa dementsuse, edastab The Telegraph.

Teadlaste arvates mõjuvad laetud osakesed kogu närvisüsteemile.

«Marsi missiooni astronaute ohustab kiirgus, mis mõjutab aju, võides tekitada mäluga ja tähelepanuga probleeme. Maale tagasi pöördudes ei pruugi need kaduda,» teatas onkoloog Charles Limoli.

Oma lähimal orbiidil on Marss Maast 54 miljoni kilomeetri kaugusel ning sõltuvalt lennukiirusest jõutakse sinna 150 – 300 päevaga.

Seega on astronaudid umbes kaks aastat keskkonnas, kus kiirgus on väga kõrge.

Senised uuringud on näidanud, et naisastronaute ohustab kiirgus rohkem kui meesastronaute, kuna mehed on kehaehituselt suuremad.

Teadlased tegid NASA kosmilise kiirguse laboratooriumis katsed rottidega eesmärgiga uurida, kuidas kosmiline kiirgus neid mõjutab.

Uuring näitas, et kiirgus tõi kaasa ajuvigastused, mille tõttu katkesid signaalid neuronite vahel. Pärast seda tegid rotid mälu nõudvaid ülesandeid  kehvalt.

Limoli sõnul ohustab Marsi astronaute sama, kuid inimestel võtab ajukahjustuste ilmnemine rohkem aega.

Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) töötavaid astronaute kosmiline kiirgus ei mõjuta, kuna nad asuvad Maa magnetosfääris Van Alleni vöös, mis neid selle eest kaitseb.

Kahjulik kosmiline kiirgus on jäänuk kunagistest supernoovadest.

Limoli sõnul tegelevad nad NASA Human Research Programmi raames kosmilise kiirguse mõjuga astronautidele ning sellega, kuidas sellega toime tulla.

Ta soovitab ehitada Marsi alused selliselt, et astronautide magamis- ja puhkeruumid oleks kahjuliku kiirguse eest kaitstud.

Lisaks kiirgusele ohustavad astronaute veel mitmed probleemid, mis võivad olla tervist kahjustavad. Üks neist on gravitatsiooni puudumine, mille tõttu võivad luud ja lihased nõrgeneda. See võib tekitada ka nägemise ja kuulmise probleeme.

Loomadel tehtud katsete kohaselt võivad pikaajalised kosmoselennud tuua kaasa viljatuse, seda eriti naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles