Pildid: Tsiklimehed möllasid Tartu kesklinnas

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nagu viimastel aastatel juba tavaks on saanud, startis enduuro Baltimaade karikasari Tartu kesklinnas Vabaduse puiesteel vägagi ekstreemse motosõiduga.

Kaubamaja ja Kaarsilla vahelisele teelõigule vooris nuba eelmisel õhtul suuri veokeid, mis tõid Tartu linna rehve, kive, rampe, sildu, jupi raudteed ja tagatipuks suure palgikoorma.

Kõigest sellest sai lõpuks kokku umbes 20 takistusest koosnev enduurorada, kus julgemad ja osavamad tsiklivalitsejad said end proovile panna.

Neli võistlusklassi

Peamiselt metsas ja maastikul harrastatavat motospordiala oli rahval linnas väga mugav vaadata. Enduurovõistluse eestvedaja oli Riho Kollist. Tartu kesklinnas korraldati piiratud alal siiski üksnes proloog, millest võttis osa umbes 60–70 motomeest.

Mõõtu võeti neljas võistlusklassis. Eraldi stardi said nii hobisõitjad kui profid ja ka päris algajad. Viimastel kujunes raja läbimine üsnagi raskeks. Lisaks peeti arvestust ka trikimootorrataste klassis.

Rada ehitatati üles nii, et iga paarikümne meetri tagant tuli ületada või läbida mõni kaval takistus. Päris uute atraktsioonidena olid rajal jupp raudteed, mida tuli ületada risti. Kõigist korraldajate välja mõeldud takistustest sai tegelikult ka ringi sõita, kuid see oli väga ebamugav ja ajakulukas.

Publikut oli kesklinnas üritust kaemas päris palju, kuna veidi enne ürituse algust lõppes Raekoja platsil ka kütuseaktsiisi tõstmise vastane meeleavaldus.

Pühapäeval jätkub tõsine enduurovõistlus juba Võrtsjärve idakaldal. 70 kilomeetri pikkusel rajal, mis ulatub Väike-Rakkest kuni Rõnguni, on nii asfaldi- kui kruusalõike, metsateid, põlde, pehmet pinnast, kive ja kände. Rajal tehakse ka ekstreemkatseid ja krossisõitu.

Eestis korraldatakse Kollisti sõnul tänavu neli enduurovõistlust, millest suurim ongi sarja avaetapp Tartumaal. Sellele on oodata ligi paarsada võistlejat Eestist, Soomest, Lätist, Leedust, Venemaalt ja Rootsist. See on ühtlasi Balti karikavõistluste etapp. Järgnevad sõidud Pärnumaal ja Harjumaal ning sügisene sõit tuleb taas Võrtsjärve lähistel.

Sõbralikult jagatud

Tartu ajutise liikluskorralduse peaspetsialist Toomas Hennol jagus korraldajate aadressil vaid kiidusõnu, sest senine kogemus kinnitab, et pärast üritusi on tänav kenasti puhas ning juba pühapäeva õhtul saab taas autoliikluse avada.

.

Estonian Enduro Weekend

  • 1. mail proloog Tartu kesklinnas Vabaduse puiestee ekstreemrajal kell 16.
  • 2. ja 3. mail Võrtsjärve Enduuro algusega kell 12 Väike-Rakkes.
  • Piletiraha maksta pole tarvis.

Vaata pilte!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles