Pitsakarbis sisalduvad ained võivad tekitada nurisünnituse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taanis tehtud uuringu kohaselt võivad igapäevaselt kasutusel olevad toidupakendid, kaasa arvatud karbid, milles on pitsa, kasvatada nurisünnituse riski 16 korda.

Lõuna-Taani ülikool koostöös laste terviseprojektiga Odense Child Cohort tegi uuringu, mis näitas, et igapäevaelus olevad kemikaalid võivad kaasa tuua spontaanse nurisünnituse, edastab The Local.

Teadlased uurisid 392 rasedat naist, kellest 56 oli nurisünnitus. Need, kes lapsed kaotasid, oli organismis hormoonide talitust häirivaid perfluoroalküülitud aineid (PFAS) rohkem kui neil kes lapse ilmale tõid.

PFAS aineid leidub igapäeva pakendites nagu näiteks pitsakarpides, kuid ka mööblis ja spordirõivastes ning isegi vees.

Tarbijate nõustamisega tegeleva grupi Forbrugerrådet Tænk Kemi esindaja Claus Jørgenseni kinnitusel kasutatakse pakendite tootmisel väga ohtlikke aineid.

«Toit võib olla puhas ja tervislik, kuid kui see panna pakendisse, mis on ohtlik, siis muutub ka toit ohtlikuks. Ohtlikud ained kogunevad organismis ja võivad haigusi tekitada,» selgitas tarbijakaitsja.

Odense Child Cohorti esindaja Tina Kold Jensen lisas, et tänapäeval on ohtlikke kemikaale igal sammule ja neist eemale hoidmine on keeruline.

«Paljusid kemikaale ei peeta otseselt ohuks, kuna neid ei ole toidus, kuid pakendites neid leidub. Selliste kemikaalide kasutamist tuleks reguleerida ning seda ei saa teha üksiktarbijad,» lisas Jensen.

Taani keskkonnaministri Kirsten Brosbøli sõnul palus ta Taani keskkonnakaitseametil (Miljøstyrelsen) tutvuda Lõuna-Taani ülikooli ja Odense tehtud ohtlike ainete uuringuga.

Ta lisas, et eesmärgiks oleks vähendada kahjulike ainete osakaalu igapäevaelus.

Lisaks naistel nurisünnituse esilekutsumisele võivad PFAS ained kahandada meestel sperma kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles