Setod võtavad kasutusele oma raha, Seto krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto Kongress.
Seto Kongress. Foto: Igor Taro/Postimees

Setode kuningas Peko andis oma asemikule maa peal, Setomaa ülembsootskale teada, et Seto kuningriik kogu oma suuruses ja hiilguses vajab lisaks sõjaväele ja muudele seto maa ja rahva kuninglikkust rõhutavatele atribuutidele oma raha, Seto Krooni.

Sestap kuulutas Setomaa ülembsootska, talle Peko poolt unes antud käsku täites välja kujunduskonkursi, et Seto Kuningriigi päevaks käesoleval aastal, 1.augustiks, oleks Setomaal oma raha, Seto Kroon.

Foto: Igor Taro

Kõik seto kultuurist inspiratsiooni ammutavad loomeinimesed on oodatud 1.juuniks 2015 esitama Seto krooni kujunduskonkursile näidistöö Seto krooni ühe rahasedeli näol. Töö tuleb saata aadressil: annela.laaneots@setomaa.ee

Kujunduskonkursi lähteülesanne:

-    Kandiline paberraha 20-eurose mõõdus, ilma auguta

-    Seto krooni ühikud saavad olema: 1,5,10, 25 ja 100 Seto krooni. Kujunduskonkursile tuleb esitada neist ühe kujundus.

-    Raha peab olema värviline, erinevad nominaalid erinevate värvidega

-    Kujundus peab olema selline, et raha oleks võimalik trükkida

Kujunduskonkursi võitjaga sõlmitakse leping kõigi rahasedelide väljatöötamiseks, et raha saaks valmis trükitud Seto Kuningriigi päevaks 1. augustiks 2015.

Konkursi võidufond on 1000 eurot, mis kuulub kujunduskonkursi võitjale Seto krooni kõigi rahasedelite näidiste väljatöötamiseks.

Seto krooni kujunduskonkursi võitja otsustab Kroonikogo.

Foto: Jaanus Ilp.

Edspidi saab ja tohib Seto kuningriigi väliskaubandus toimuda ainult seto kroonides.

Kõik tulevased Seto kuningriigi ametiasutused, kui nad peaks Peko tahtel kunagi loodama, näiteks nagu kuninglik maksuamet ja kuninglik toll, samuti Seto Kuninglikku majandustegevuse registrisse kantud ettevõtjad ja organisatsioonid, tohivad oma käibe ja kohustuste kinnituseks kasutada ainult seto krooni.

Peko käsul tuleb kõigil setodel ja mittesetodel kasutada seda raha kui märki oma kuningriigist ja iseseisvast võimsast majandusest. Peko soov on näha seto krooni kõigi maailmarahadega võrdses reas ja kõrges vääringus ja mitte ainult - seto kroonist saab võimsaim ja ihaldatuim valuuta maailmas!

Foto: Ants Liigus

Ühtlasi käsib Setomaa ülembsootska Seto kuninga Peko nõuandel rajada Seto Kuningliku Panga ja määrab kuninga pangaherrast Järvelilli Reinu.

Kuninga Pangaherr (Seto Kuningliku Panga nõukogu esimees) peab kokku kutsuma panga nõukogu, seda oma parema äranägemise järgi,  kelle ülesandeks jääb kuningriigi oma rahasüsteemi väljatöötamine, raha kasutuselevõtmine ja seto pangandussüsteemi arendamine. Kuninga pangaherr annab aru Kroonikogole.

Kõik kuningriigi alamad peaksid tooma oma kulla ja hõbeda Seto Kuninglikku Panka, tagamaks seto krooni püsivust, kindlust ja igikestvust. Kohustus kehtib eelkõike selle kulla ja hõbeda osas, mis on kaevandatud Seto kuningriigi maadelt ja maapõuest!

Seto kuningriik on oma suuruses ja vägevuses ilmarahvale imestamiseks nähtaval kord aastas ühel päeval, käesoleval aastal 1.augustil Obinitsas.

Seto kuningas Peko annab ülembsootska vahendusel soovituse varuda piisavalt kroone, et olla kuningriigis täieõiguslik kodanik või külaline.

Seto kuninga Peko nimel alla kirjutanud,

Setomaa ülembsootśka

Laaneotsa Annela

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles