Kes on salapärane ärimees Toomas Tool?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Toomas Tool.
Ettevõtja Toomas Tool. Foto: Liis Treimann.

Reedel seiskus mitmeks tunniks pealinna trammiliiklus, sest ärimees Toomas Tooli juhitud maastur põrkus Kadriorus ühe trammiga.

Kuid, kes on salapärane ärimees Toomas Tool?

Toomas Tool on sündnud 1964. aastal Saaremaal ja on nn Eesti majandustegelane. Talle kuuluv firma Freier Projekt OÜ on ligi 23,5 protsendiga aktsiatest Arco Vara suurim aktsionär.

Foto: Liis Treimann

1990. aastatel pani Erastamisagentuur müüki plasttoodete ettevõtte Polümeer, mille erastasid Tallinna Panga aktsionär Jaak Roosipuu, ning seejärel panga teine aktsionär, Toomas Tool. Polümeeri endistest toodetest jäi tootmisse ainult kuulus pestav tapeet. Tapeedimasinad koliti Lasnamäele, firma nimeks sai Baltplast. Tool aga sai enda valdusse teda alati huvitanud ihaldusväärse kinnisvara – kogu Polümeeri Madara tänava kompleksi, kus tegutseva Kultuuritehase Polümeer kõrval on rendipindadel ka teisi üürnikke.

Foto: Liis Treimann.

2009. aastal said Toomas Tool ja endine SEB börsimaakler Karoly Kirber süüdistuse: börsil Arco Vara aktsiaga manipuleerimises, mille eesmärk oli nende turuhinna alandamine ja nende hilisem omandamine turuhinnast odavamalt, mille lõppeesmärgiks oli firma üle võtta.

Süüdistus kõlas nii: Toomas Tooli süüdistatakse selles, et olles oma abikaasa volitatud esindaja, andis ta ajavahemikul 14.-21.07. 2008 SEB panga maaklerile Karoly Kirberile telefoni teel tehingukorraldused müüa oma abikaasa kontol olevad aktsiad suurtes kogustes ajas järjest madalama hinnaga. Sellise tegevuse eesmärgiks oli viia AS Arco Vara aktsia turuhind allapoole 0,56 eurot, mis andis Toolile võimaluse mõjutada teisi Arco Vara suuraktsionäre otsuste tegemisel.

7. oktoobril 2010 mõisteti Toomas Tool ja Karoly Kirber esitatud süüdistuses I astme Harju maakohtus õigeks. Tallinna ringkonnakohus mõistis 29. oktoobril 2012 Tooli ja Kirberi väärtpaberituru mõjutamise süüdistuses süüdi ning mõistis mõlemale suured rahakaristused. Kohus mõistis Toolile rahakaristuse 500 000 eurot.

17. mail 2013 jättis Riigikohtu kriminaalkolleegium muutmata Karoly Kirberi ja Toomas Tooli süüdimõistmise turumanipulatsioonis, kuid mõistetud rahalise karistuse määra osas saatis selle ringkonnakohtule uueks arutamiseks.

Foto: Maksim Toome

Toomas Tool on lõpetanud Eesti Põllumajandusakadeemia veterinaaria erialal ja on hetkel abielus endise Reporteri ilmatüdruku, Mari Tooliga (pildil).

2000. aasta märtsis teatas ärimees Eesti elanikregistrile, et ta pole Eesti elanik. Kolis toona USA-sse Miamisse, sealt aga Lätti ning edasi Monaco vürstiriiki, mis on tuntud maksuvabaduste poolest ja kus novembriski on 20 kraadi sooja. Kui Tool on Eestis, elab ta Kadriorus, otse pargi ja luigetiigi kõrval.

Toomas Tool on abielus Kanal 2 uudistesaate "Reporter" endise ilmatüdruku Mari Uusõuega (40) (nüüd Tool), kellega 6. juunil 2008 sündisid kaksikud tütred.

Toolil on erinevatest abieludest 4 tütart ja poeg. Teise abikaasa Mariga on sündinud tütred Elisabeth ning kaksikud Jacqueline ja Josephine, kes kõik on sündinud Soomes. Tooli esimene naine oli Jana Tool (sündinud Grištšenko), kellega Toomasel on tütar Saskia ja poeg Steven.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles