Galerii: Ehtekunstnike Märta Mattsoni ja Tanel Veenre näitus «PALINDROOM»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval 23. aprillil avati Hop galeriis ehtekunstnike Märta Mattsoni (Rootsi) ja Tanel Veenre (Eesti) näitus PALINDROOM.

Foto: Tiit Mõtus

Palindroom on keelend, mis on päri- kui ka tagurpidi lugedes täpselt samasugune. AIAS SADAS SAIA on tuttav igale eestlasele. Kuid liikudes keelelt visuaalsete kujutiste maailma võib palindroomsena kujutada iga sümmeetrilist vormi või mustrit.

Sümmeetria mõju ja tähendus on kummitanud teemana läbi aastate kaht loodusega tegelevat ehtekunstnikku - rootslast Märta Mattssoni ja eestlast Tanel Veenret.

Enam kui kahe aasta eest otsustasid nad asetada oma loomingu omakorda üksteisega dialoogi, et luua mõnes mõttes paradoksaalne peegel - luues palindroome nii enda loomingus kui peegeldades üksteise ehteid.

Foto: Tiit Mõtus

Sel järjekorras viiendal ühisnäitusel (München-Stockholm-Bangkok-Kaohshiong-Tallinn) esitleb Märta Mattsson kiilitiibadest ja mardikatest ning Tanel Veenre merihobudest loodud vorme.

Foto: Tiit Mõtus

Sümmeetria on neis töödes nii loodusega kooskõla kui loodusest lahtirebimise tähenduses. Need palindroomid on märgid «omaloodusest», mis on korraga dialoogis kii kunstniku nägemuse kui looduse poolt looduga. Teadmine, et täiuslikku sümmeetriat võib kohata pigem tehiskeskkonnas kui pärislooduses on pannud kunstnikud kõndima nende kahe vahepealsele hämaralale.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles