Superstaarisaatest kukkus välja Annabel Guitar

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TV3 suursaate «Eesti otsib superstaari» kolmandas finaalvoorus kõlasid Eesti laulud. Telefonihääletuses jäid viimase kolme sekka Karl Mihkel Salong, Jana Liisa Johannson ja Annabel Guitar.  Lahkuma pidi Annabel.

ESINEJAD JA KOHTUNIKE KOMMENTAARID

Jüri Pootsmann - «Kuni veel sind hoida suudan» (900 7305)
Jüri Pootsmann - «Kuni veel sind hoida suudan» (900 7305) Foto: Erlend Štaub

Tanel Padar: Valisid tõeliselt ilusa loo. Aga natuke piitsa ja präänikut ka. Siin saates oled kuidagi nukrameelne olnud ja lugude valik on kuidagi ühte auku läinud. Pisut oli etteaimatav, mis sealt tulema hakkab.

Maarja-Liis Ilus: Mulle tundus, et see sisseelamise aeg jäi sinu jaoks natuke lühikeseks. Minu jaoks oli üheplaaniline, oleks tahtnud rohkem sügavust ja emotsiooni kuulda.

Rein Rannap: Mina otsustasin täna teid, noored lauljad, hinnata sisu tunnetamise ja selle kuulajani toomise põhjal. Igal esinemisel on ju alati kaks külge. Üks on väline - õiged noodid, õige rütm - ja teine on sisemine - laulja tunded, ideed, pinge ja see, kui jõuliselt suudetakse seda projitseerida kuulajani. Kui sinu esinemisest rääkida selles valguses, siis esimene külg oli sul enam-vähem, aga see teine - null.

Jarek Kasar: Võib ju imestada, kuidas sellisest väikesest kohast nagu Rapla tuleb nii palju ägedaid lauljaid. Tegelikult pole siin midagi imestada, sest Raplas on fantastiline lauluõpetaja Tea Paluoja, kelle laulu sina täna otsustasid laulda. Minu meelest oli see väga armas. Mis puutub sellesse sinu laulmisse, siis algus oli üle kivide ja kändude.

Karl Mihkel Salong - «Kui mind enam ei ole»  (900 7310)
Karl Mihkel Salong - «Kui mind enam ei ole»  (900 7310) Foto: Erlend Štaub

Maarja: Alati on oluline valida lugu, mis sind ennast kõnetab. Selles esituses oli tublisti emotsioon, ma ei tea, kas see on kõik, mis sinus peidus on, aga mulle tundub, et lauluoskus jäi selle emotsiooni nahka. Millegipärast mind täna need mustad noodid häirisid ja vahel on nii, et kui emotsioon on nii tugev, siis ei pane seda ebatäpset laulmist tähelegi, aga ma päriselt rahul ei ole sinu esitusega. Ma tean, et sa oled paremaks võimeline.

Rein: Su esitus oli korralik, aga ega sa midagi uut omalt poolt ei lisanud sellele, kuidas me seda laulu teame. 

Jarek: Mulle meeldib see, et sul on nii palju erinevaid nägusid. Sa võid ühel hetkel teha pulli, aga teisel hetkel tuled lavale ja laulad tõsist laulu täitsa veenvalt. Okei, must oli natuke ja täna ta nii veenev ei olnud ka, aga su silmadest ikkagi paistis see mõte, mis sul keerles selle laulu ajal peas. See oli äge. Aga ma arvan, et tavaliselt televaatajal ajab juhtme kokku see, et ühel hetkel sa oledki selline naljamees ja teisel hetkel tõsine mees. Mulle selline mitme punase peaga lohe täitsa istub.

Tanel: Kui tavaliselt sinust kiirgab enesekindlust, siis täna oli see lava peal kuidagi kadunud ja seda oli ka vokaalselt aru saada ja kuulda. Mina olen natuke pettunud.

Annabel Guitar - «Armastuse lugu» (900 7302)
Annabel Guitar - «Armastuse lugu» (900 7302) Foto: Erlend Štaub

Rein: Ma ei tea, kas sa tead seda raamatut ja filmi, kust see laul pärineb. Sellel on lihtne ja kurb sisu, sinu tõlgendus läks mingit teist suunda pidi. Veel olulisem on see, et mind häirisid su pikad noodid. Lühikesed noodid olid vaiksed, aga pikkade peal paisutasid ebaloomulikult. Tahan juhtida tähelepanu sellele, et eestikeelse laulu puhul võiks olla need ka sõnade mõttes parimad. Tänast valikut vaadates seda küll ei tundu, mõned tõlkelaulud ja mõned muusikute enda tehtud laulud, mis ei suuda küll parimatele sõnadele kvalifitseeruda.

Jarek: See ei olnud lihtne laul ja puhas väga ka polnud. Minu meelest sa sõid väga isukalt mõned sõnalõpud ära, eriti seal laulu keskel, kus liikus üles meloodia. Keskel jäi madalaks ka. See üks koht «arugi ei saa», sinna tuli «määä», mis üldse sinna ei sobinud. Mulle tundub, et sulle sobivad rohkem virutamise ja lajatamise laulud. See vist ei peegeldanud su hinge kõige paremini.

Tanel: Pean sulle meelde tuletama, et me ei otsi emotsioonide edastajat, vaid maailma parimat Eesti lauljat. Kindlasti ei ole see lugu vokaalselt kuidagi lihtne, just need pikad noodid ja... Sa ei vedanud neid välja.

Maarja: Põhiline probleem on see, et sa oled liiga noor selle laulu jaoks, nii tehniliselt kui ka sõnumi mõttes. Mina oleks lähenenud hoopis lihtsamalt sellele laulule. Just mõeldes tekstile, ja sa võtsid selle ülesande, et kõik need noodid pikalt välja laulda ja lõpuks see kõik tuli sinu kahjuks. Lisaks koostöö bändimeestega. See kõik logises väga kõvasti.

Kristjan Kannukene - «Sinilind» (900 7008)
Kristjan Kannukene - «Sinilind» (900 7008) Foto: Erlend Štaub

Jarek: Valgret on vist küll lauldud Eestis heliloojatest üldse, igas asendis ja igat moodi. Seda enam, võibolla kummaliselt, aga sinu esitus oli küll minu kuuldud Valgre esituste seas top kümnes sees. Mina olen neid Valgre festivale palju elus külastanud. Kui selle lühikese numbri jooksul võtta kokku, mis seal juhtus, siis mulle vahepealt tundus, nagu helimees krutiks sinu häälerajaga kusagil. See läks alla ja üles, see madal tämber, ja milline vibrato! Väga meeldis igal juhul. See on ju harjumuseks saanud, et ma kiidan sind iga saade. Ma loodan, et sa järgmine kord midagi pekki keerad, siis saab öelda halvasti ka. Ei tahaks sulle halvasti öelda kunagi... Super!

Tanel: Mulle tundub, nagu Raimond Valgre oleks selle loo spetsiaalselt sulle kirjutanud. Nii nagu tekst ütles - see vana lugu näis tuhat korda kenam.

Maarja: Kristjan, sa oled ise väga huvitav tüüp, ja see sinu laulmine oli ka väga põnev jälgida. Kordagi ei hakanud igav, sinu hääles oli väga palju erinevaid värve. Aga mulle tundus, et see seade oli natuke liiga traditsiooniline sinu jaoks. Minu arust oleks sa võinud natuke riskida ja ka seda lugu pisut teistmoodi teha.

Rein: Su ettekanne on tekitanud meis kõigis ebatavaliselt palju mõtteid, nii ka minus. Mul on öelda samuti ainult head. Sul on tõeliselt isikupärane lähenemine ja täna esimest korda sa näitasid oma suurt hääleulatust ka altpoolt, pluss loomulik vibrato, mida ka pole varem märgata olnud. Selles, kuidas sa hingestad ja tood esile teksti nüansse, et tekkis mul positiivne paralleel Riho Sibulaga. Sa tekitad esinedes põneva, erilise välja, millega sa siis valitsed publikut oma esinemise lõpuni.

Jana Liisa Johannson - «Mõrkjad pisarad» (900 7006)
Jana Liisa Johannson - «Mõrkjad pisarad» (900 7006) Foto: Erlend Štaub

Tanel: Väga tore oli, jah. Natuke tegi ennast kurvaks, et kui alati olen alustanud oma kiidulaulu sinu suhtes sellega, kui särav sa oled. Seekord sa mõjusid kuidagi täiskasvanulikult ja küpsemana lava peal, mis oli meeldiv. Võibolla olid natuke liiga dramaatiline mõne koha peal. See on ikka estraadilava, mitte muusikalilava. Aga hinge läks.

Maarja: Tahtsin just sama sõna kasutada, et täiskasvanulikku olekut kiirgas sinust. Kahjuks minu jaoks ainult loo esimeses pooles, siis, kui tulid kõrgemad noodid, tuli liiga palju kiledat tämbrit. Tahaks sinna ka saada sügavust, mis oli alguse pooles.

Rein: Varem oled sa mulle kohutavalt meeldinud ja eelmine kord sa olid super. Aga täna jah mõned noodid seal kõrgemal läksid teravaks ja pingutatuks. 

Jarek: Kui tavaliselt on öeldud, et see oli hästi päikeseline, siis täna peab ütlema, et oli selline äikeseline. Kui lauljanna on laval üliemotsionaalne, siis mul tekib alati väike kahtluseuss, et tahaks näha sinu sisse, kas sa oled real või teeskled. Mulle natuke tundus täna, et see oli natuke teesklus, et ei olnud kuidagi ausaks jääda. 

Karl Gustav Adamsoo - «Armastan vaid sind» (900 7301)
Karl Gustav Adamsoo - «Armastan vaid sind» (900 7301) Foto: Erlend Štaub

Maarja: Kindlasti on toimunud hüpe võrreldes eelmise nädalaga ja selle ebakindluse asemel on nüüd hoopis rahulikum, stoilisem olek. Need lõpu kõrged noodid olid muidugi vägevad. Mul on hea meel tõdeda, et siin oli seda sügavust ja jõudu üleval pool olemas.

Rein: Mulle jäi selline vigurdav mulje sinu ettekandest täna ja kohati oli lääge. Natuke nagu karaokepeol oleks. Aga sul on kõrgelt tugev hääl ja ülemine osa kõlab väga uhkelt.

Jarek: Ma nõustun pigem Maarjaga, et tõesti oli kuidagi selline rahulik ja väga mõnna minek sellel laulul.

Tanel: Minu jaoks tundusid sa natuke liimist lahti. Selline loo lõpule veeretamise tunne oli kohati. Siis, kui hakkasid kätte jõudma need kõrged noodid... Ühesõnaga, kulminatsioon oli võimas ja hea. 

Mikk Mäe - «Julge laul» (900 7307)
Mikk Mäe - «Julge laul» (900 7307) Foto: Erlend Štaub

Rein: Väga musikaalne, kammerlik versioon koostöös bändiga. Veenvalt algusest lõpuni läbi viidud. Sinus on soojust ja sa lased seda ka kuulajatel tunda. Meeldis, kuidas sa pöörasid tähelepanu teksti nüanssidele.

Jarek: Kui öelda «sangar seiklusfilmis», siis lööb kohe ette Steven Seagal ja Veikko Täär või midagi vahepealset. Sinul oli seda Veikko Tääri, aga Steven Seagali asemel oli Eve Kivi. Kui teistel lauljatel on välja kujunenud mingi nägu, siis mulle tundub, et sina veel otsid enda teed. Sa oled inimesena jube kihvt tüüp, selline seltskonna hing. Kui saaks selle nüüd rohkem lavale tuua, siis oleks kõik superäge. Aga võibolla ma olen lihtsalt kade, sest kui sina kuulasid oma vanemate autos Iva Linnat, siis mina pidin kuulama Boney M-i kogu aeg. Õnneks tehti auto tühjaks ja varastati makk ja kassetid ära. Siis me sõitsime lihtsalt vaikuses.

Tanel: Mulle on algusest peale tundunud, et sul on selline kerge Michael Bublelik puudutus juures. Mis on iseenesest ju hea. Ma arvan, et neid naisterahvaid ja tütarlapsi, kellele see peale läheb, nagu siin stuudios kuulda on, kui sa lavale astud, siis kõik pehmelt öeldes ruigavad rõõmust. Enamikul teist on aga see, et te eesti keeles lauldes seote sõnu liiga palju. Refräänis on tekst, tähti taevast alla tooma sõidan, aga sina laulsid: tähti taevast alla toomas sõidan. Ära neid sõnu nii palju seo, inglise keeles on see võimalik, aga eesti keeles võib tähendus fataalselt muutuda ja natuke inetu on kuulata.

Maarja: Ma väga loodan, et need ei olnud minu ruiged, mis sinuni jõudsid. Minu arust oli kõik üliäge. Väga kihvt versioon. Mulle meeldib, et sa võtad tuntud loo ja teed teistmoodi ära, aga see kõlas ikka väga hästi. 

Gertu Pabbo - «Olen valind tee» (900 7309)
Gertu Pabbo - «Olen valind tee» (900 7309) Foto: Erlend Štaub

Jarek: Seal lõpus juhtus mingi väike murdumine, aga muidu oli väga ilus, dünaamiline ja täitsa huvitav oli kuulata sellist vana laulu sinu maneeridega. Veenev oli ka. Hakka või uskuma, et see laulmine ongi mingisugune raske töö. Mina isiklikult arvan, et see laulmine ei ole nagu... ütleme, et on raskemaid asju siin ilmas. Laulja paneb kaks kätt tasku, läheb lavale ja esineb ära. Vot trummaril on raske töö. 

Tanel: Mulle hetkeks tundus, et sul hääl natuke vedas alt. Keskel oli ka üks selline koht, aga sa lahedalt vedasid välja. See oli ilus ja liigutav lugu ja sinu esitus oli ka natuke Eurovisioonilik.

Maarja: Mulle tundub, et sa oled selline hästi püüdlik maksimalist. Mina olen ka maksimalist ja alati tahan parimat. Aga ma tunnen, et seda pinget ja tahtmist sinu sees on kohati liiga palju. Siis võivad juhtuda asjad, et läheb untsu seal, kus tegelikult on sinu jaoks nii lihtne koht, aga midagi justkui nagu juhtub. 

Rein: Mulle see pinge meeldis. Ka sina lood lavale sellise maagilise välja, mis hoiab kuulajaid lõpuni oma valduses ja kus on palju sisemist jõudu. Sinu hääles on ka palju füüsilist jõudu, mitte üleliia. Mind üllatas see madal la seal loo keskel, just selles mõttes, et su hääl kandis ka nii hästi nii madalalt. Vahva!

Liinid avatakse, kui kõik võistlejad on esinenud. Kõne hind 95 senti. Super kõnekaardiga on helistamine poole soodsam.

«Eesti otsib superstaari» otsesaated on TV3 eetris pühapäeviti kell 20.00. Vaata seekordseid esitusi: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles