Peruu tänavakoristajad leidsid prügi seest igivana muumia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pappkarbist leitud muumia
Pappkarbist leitud muumia Foto: peruthisweek.com

Peruu loodeosas Trujillos leidsid tänavakoristajad arheoloogiliste uuringute paiga lähedalt prügist pappkastist igivana muumia.

Arvatakse, et see muumia pärineb ajast 1100 pKr, edastab news.com.au.

915-aastane muumia võidi varastada Chan Chani arheoloogiliste uuringute paigast. Chan Chani tuntakse kui 12. sajandil Peruu rannikualal eksisteerinud Chimu impeeriumi pealinna.

Koristajatele jäi muumia silma väljakaevamispaiga lähedasi tänavaid koristades.

Tänavakoristaja Otilio Padilla Miramontes sõnas, et tegemist oli täiesti tavalise pappkastiga, mida pannakse prügikastide juurde sageli.

«Kui ma selle kasti avasin, pidi mus süda seisma jääma, sest sellest vaatas vastu kuivanud inimkogu. Ma ei teadnud, et tegemist on iidse muumiaga. Arvasin, et see on hiljuti tapetu surnukeha ning selle tõttu helistasin politseisse,» selgitas Miramontes.

Politsei tegi arheoloogide abil kiiresti kindlaks, et tegemist ei olnud nüüdisajal surnuga.

«Uurime, kuidas see iidne muumia arheoloogilise paiga lähedal prügi hulka jõudis. Arvame, et tegemist on varastatud muumiaga ning keegi püüdis endale mitte tähelepanu tõmbamiseks sellele hiljem järele minna,» lausus politsei esindaja.

Politsei viis leiu Peruu kultuuriväärtuste ametisse.

«See ei pruugi olla Chimmu kultuuri esindaja, vaid pärineb mõnest teisest Hispaania konkistadooride eelsest kultuurist,» selgitasid arheoloogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles