Norras sadas vihmausse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmauss
Vihmauss Foto: Vida Press

Norra lõunaosa mitmes paigas sadas sõna otseses mõttes vihmausse, pannes bioloogid ja meteoroloogid kukalt kratsima.

Bioloogiaõpetaja Karstein Erstad oli möödunud pühapäeval Bergeni lähedastel mägedel suusatamas kus ta nägi ebatavalist loodusilmingut, edastab The Local.

«Nägin lumel tuhandeid vihmausse. Lumel tundusid nad surnuna, kuid kui ma nad pihku tõstsin, hakkasid nad liigutama ja olid seega elus,» lausus norrakas.

Õpetaja arvas esmalt, et need vihmaussid on maapinnnast ja lumekihist välja roomanud, kuid siis heitis selle mõtte peast.

«Lume paksus on paljudes kohtades poolest meetrist ühe meetrini ning sellise lumekihi alt pinnale jõudmine on ebatõenäoline,» lisas Erstad.

Erstad teatas oma avastusest Norra ringhäälingule ning üsna kiiresti oli piirkonnas palju ajakirjanikke. Hiljem ilmnes, et Lõuna-Norras oli samasugust ilmingut veel mitmes paigas.

Suures koguses vihmausse leiti ka Lindåsist, Suldalist ning Rootsi piiri ääres asuvast Femundenist.

Asjatundjad spekuleerisid, et tugevad tuuled võtsid vihmaussid maapinnalt kaasa ning hiljem sadasid need koos lume, lörtsi ja vihmaga maha.

Loodusteadlase Trond Haraldseni sõnul peaks selgusele jõudmiseks seda ilmingut veel uurima.

Erstad tahtis teada, kas ka varem on kuskil vihmausse sadanud ja ta avastas, et 1920. aastatel oli nii juhtunud Rootsis.

«Tegemist on tõeliselt haruldase fenomeniga. Rakse on öelda kui sageli see aset leiab, sest selle kohta on andmeid väga vähe,» nentis bioloogiaõpetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles