USA tahab tuvastada Pearl Harbori nimetuna maetud ohvrid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani keiserlik armee tegi Hawaii saarestiku USA mereväebaasile Pearl Harborile rünnaku 7. detsembril 1941. aastal ning pärast seda astus USA Teise maailmasõtta.

USA kaitseministeeriumi plaani kohaselt kaevatakse Pearl Harboris hukkunute matmispaigad lahti, et sõjaväekalmistule nimetuna maetud ligi 400 inimese isik kindlaks teha, edastab Reuters.

USA mereväealus USS Oklahoma sai jaapanlaste torpeedotabamuse ning sel alusel elu kaotanud 429 inimesest on kindlaks tehtud vaid 35.

Tänapäeval on tundmatuna maetuid kergem tuvastada, kuna seda saab teha täpsete DNA-testide abil. Pärast jäänuste kindlaks tegemist maetakse hukkunud uuesti sõjaväeliste auavalduste saatel nime ja daatumiga hauda.

USA meediale intervjuu andnud Tom Gary sõnas, et ta on oodanud rohkem kui 70 aastat, et ta nõbu Edwin Hopkins kindlaks tehtaks ja korralikult maetaks.

Jaapanlaste rünnak Pearl Harborile pandi toime kolme lainena ning hukkus rohkem kui 2400 inimest.

Jaapanlased hävitasid USA Vaikse ookeani laevastiku kaheksast lahingulaevast seitse. Täielikult hävisid sõjalaevad USS Oklahoma ja USS Arizona. Uppunud alused USS California ja USS West Virginia tõsteti hiljem üles ja remonditi. Pommitabamuse saanud USS Nevada, USS Maryland ja USS Tennessee võeti hiljem samuti taaskasutusse.

Vaid USS Pennsylvania kahjustused olid minimaalsed ning selle aluse kasutamist sai jätkata.

Jaapanlaste õhurünnakus hävis ka 188 USA sõjalennukit ning 159 lennukit sai vigastusi.

Jaapanlaste kaotused võrreldes USA omadega olid minimaalsed. Jaapani keisririik kaotas 29 lahinglennukit ja viis miniallveelaeva. Hukkus 45 lendurit ja üheksa allveelaevnikku ning 11 isikut sai haavata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles