Tumeaine ei olegi enam nii «kummituslik»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galaktikakobar, milles on ka tumeainet
Galaktikakobar, milles on ka tumeainet Foto: SCANPIX

Müstiline kosmiline substants tumeaine, mida on tunda vaid tema raskusjõu tõttu, ei olegi teadlaste sõnul enam nii «kummituslik».

Arvatakse, et tumeaine moodustab universumi mateeriast kuni 85 protsenti, nähtavat ainet on aga märgatavalt vähem, edastab msn.com.

Teadlaste sõnul võisid nad olla esmakordselt tunnistajaks 1,4 miljardi valgusaasta kaugusel toimunud sündmusele, milles tumeainekoguste vahel toimus interaktsioon.

Varasemad galaktikakobarate kokkupõrked ei ole näidanud, et tumeaine millegagi koostoimes oleks.

Senise teooria kohaselt on galaktikate nähtav aine tumeaineklompide sees. Ilma nähtamatu tumeaineta ei saaks näiteks ka meie galaktikat Linnuteed eksisteerida, kuna pööreldes lendaks see lihtsalt laiali. Tumeaine gravitatsioonil on seega stabiliseeriv ülesanne.

Hoolimata tumeaine tähtsusest, on tema juures veel palju mõistatuslikku.

Briti Durhami ülikooli teadlase Richard Massey juhitud astronoomiderühm uuris galaktikakobaras Abell 3827 nelja galaktika kokkupõrget.

Tumeaine ei ole nähtav ja ta ei emiteeri ega absorbeeri valgust, kuid selle gravitatsiooniline mõju on tuntav. Tumeaine kindlaks tegemiseks saab kasutada gravitatsiooniläätse tehnikat.  

Valguse ette jäädes tumeaine paindub. Abell 3827 uurimine näitas, et ka sealne tumeaine paindus teisest, taustagalaktikast tulnud valguse ees.

Uurijad märkasid, et tumeainekogus jäi  ühest galaktikast väljapoole ja sattus kokku kõrval olnud galaktika tumeainega. See olevat kindel viide kahe tumeainekoguse gravitatsioonilisest interaktsioonist.

Massey oli varem uurinud hiigaslikke galaktikakobaraid, milles erinevate galaktikate kokkupõrked olid toimunud suurtel kiirustel.

«Nüüdses uuringus oli kokkupõrge leidnud aset pika aja vältel. Selline kosmiline fenomen ei saanud toimuda tavalise standardmudeli järgi, vaid seal oli midagi, mida me veel ei tea. On vaja erilisi tingimusi, et see toimuda saaks,» teatas Massey.

Teadlased arvasid varem, et tumeaine reageerib teda ümbritsevaga vaid teatud piirini.

Wikipedia: tumeaine on aineliik füüsikas, mida ei ole näha, kuid mida on tunda tema raskusjõu tõttu. See aine on gravitatsioonilises vastasmõjus tavaainega, kuid ei kiirga valgust ega muud elektromagnetkiirgust ning on seetõttu nähtamatu optilistele, infrapuna- ja raadioteleskoopidele.

Astronoomiliste vaatluste põhjal oletatakse, et tumeaine moodustab üle 80 protsendi universumis leiduvast ainest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles