Milline on loogikaülesande «Cheryli sünnipäev» lahendus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Facebook

Maailma erinevates paikades elavad netikasutajad on püüdnud lahendada loogikaülesannet, mis oli Singapuri õpilaste matemaatikaolümpiaadil.

Singapuri haridusorganisatsioon Singapore Study Ruum pani nüüd internetti ka lahenduse, edastab mtv.fi.

Albert ja Bernard sõbrunesid Cheryliga ning tahtsid teada tema sünnipäeva. Cheryl andis kümme võimalikku kuupäeva: mai 15,16 ja 19; juuni 17 ja 18; juuli 14 ja 16 ning august 14, 15 ja 17.

Albert: «Ma ei tea, millal on Cheryli sünnipäev, kuid ma tean, et seda ei tea ka Bernard».

Bernard: «Esmalt ma ei teadnud, millal Cheryli sünnipäev on, kuid nüüd tean».

Albert: «Siis tean ka mina, millal on Cheryli sünnipäev».

Cheryl teatab Albertile sünnikuu ning Bernardile kuupäeva.

Albert teab Cheryli sünnikuud, kuid samas on talle teada, et Bernard teab sünnikuupäeva. Cheryl ütles Albertile, et tegemist võib olla kas mai, juuni, juuli või augustiga. Bernard aga võis saada teada numbritest 14, 15, 16, 17, 18 või 19.

Alberti ütlusest on teada, tema arvates ei tea Bernard Cheryli sünnikuud.Välja saab jätta mai ja juuni, kuna 19. kuupäev on üks kord ja vaid mais ning 18. kuupäev vaid juunis.

Kui Albertil oli teada, et mai või juuni ei sobi, siis ei olnud ta kindel, kas kas Bernard seda teab. Bernard võis mõelda kuupäevadele 18 või 19.

Alberti ütlusest võib Bernard järeldada, et mai ja juuni ei oli sobivad kuud.

Nüüd Bernard teab, mis kuud võivad kõne alla tulla. Sünnikuupäev peab seega olema, kas 16. juuli, 15. ja 17.  august, kuid loogiliselt mitte 14. august.

Albert saab langetada selle põhjalt otsuse, et tegemist on juuliga. Kui  küsimuse all oleks august, siis ei saaks ta teada vastust, kuna augusti kohta olid kuupäevad 15 ja 17.

Cheryli sünnipäev peaks seega olema 16. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles