Eghert-Sören Nõmm alustab teles tantsuvõistluse «Tants Rambivalguses» korraldamist

Meisi Volt
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eghert-Sören Nõmm
Eghert-Sören Nõmm Foto: Erakogu

Noor eesti tantsija Eghert-Sören Nõmm ja tema partner Mareli Arusalu on alustanud Eesti esimese televisiooni tantsuvõistluse «Tants Rambivalguses» korraldamist. Registreerimine osavõtjatele on juba alanud ja esimese nädalaga ka huvilisi päris palju kogunenud. Elu24 uuris lähemalt!

Millise saateformaadiga on tegemist?
 
Mareli: «Tants Rambivalguses» on ainulaadne saateformaat, mis sisaldab nii maailma tuntuimate tantsusaadete elemente kui ka enneolematuid aspekte ja lahendusi. Esmakordselt Eestis toob võistlus televaatajani meie parimad profitantsijad ja tutvustab erinevate tantsustiilide võlu. Saated täis ärevust, draamat ja enneolematuid etteasteid, nii Eesti kui ka maailmakuulsaid koreograafe, pinget, rõõmu ja võidujanu on juba sügisest televaatajate ees! Uus saatesari selgitab välja parimad Eesti tantsijad ja annab neile võimaluse täiendada oma oskusi Ameerikas.
 
«Tants Rambivalguses» on saatesari, mis tutvustab meie andekaid tantsijaid, räägib nende elust, oskustest ja unistustest, Saate jooksul pannakse tantsijad proovile nii soolo-, paaris- kui ka grupitantsudes. Võistlus annab võimaluse arendada oma oskusi erinevates tantsustiilides. Kogu projekti on kaasatud suur ja professionaalne meeskond, kus on nii kogenud asjatundjaid, kui ka mitmeid uusi talente.
 

Miks võtsite ette praegu nii raske ülesande, et Eestis alustada televisiooni tantsuvõistluse korraldamist?
 
Eghert-Sören: Juba kaks aastat tagasi, kui osalesin Ukraina hitsaates «Tancujut Vse» mõtlesin sellele, kuidas ka Eestis oleks kohe väga tantsukultuuri edendamiseks sellist võistlust vaja. Õppisin palju vajalikku enda jaoks seal just nii suurejooneliste saadete tegemise kohapealt. Ukrainas on selle 7 hooaja vältel tavainimeste arusaam tantsust täielikult muutunud. Tantsusaate finalistid on hiljem tõusnud rahvuslikeks iidoliteks, keda väga armastatakse, kelle trennidesse või workshop'i joostakse osalema ja neil on ka väga palju tööd just professionaalse tantsijana isegi praegusel Ukraina jaoks raskel ajal.
 
Mis aga kõige tähtsam, need tantsijad ise projekti vältel õppisid aru saama erinevate tantsustiilide ilust ja raskusest ja õppisid juurde stiile, mida ise kunagi varem ei harrastanud. Nii näiteks tuli välja, et mulle hästi sobisid Ladina-Ameerika tantsud, mida ma kunagi varem proovinudki ei olnud.
 
Väga hästi näitas ka Eesti telesaade «Tantsud Tähtedega», kuidas tõusis ääretult palju huvi võistlustantsu vastu. Kuid peale võistlustantsu on veel nii palju erinevaid tantsustiile, mille ilust ja raskusest tavainimestel aimugi pole. Eelkõige on see tantsukultuuri tutvustav saade ja võimalus üldsusele näidata neid fantastilisi tantsijaid, keda muidu vaid meie kitsas tantsumaailm teab.

Probleem Eestis on see, et tantsustuudiod justkui elavad igaüks oma väikeses maailmas ning omavahel eriti ei suhelda. Erinevad tantsuringkonnad ka hoiavad eraldi ja eestlasele kohaselt pigem eriti ei hoolita teiste tegemistest. Isegi võistlustega seatakse piiranguid, et kui sa võistled ühe maailmaorganisatsiooni Eestisisestel võistlustel, siis teise organisatsiooni võistlusele minna ei tohi. Aeg oleks lõpuks ometi tuua ühe projekti raames lavale omavahel mõõtu võtma nii rahvatantsija, breikar, võistlustantsija, balletitantsija või tänavatantsija. 

 
Kes on abilised selle projekti teostamisel?
 
Eghert: Oleme kokku kogunud väga laheda meeskonna, kes tõesti hingega tahavad midagi uut moodi teha. Projekti kaasautoriks ja üheks põhivedajaks on Mareli Arusalu, kes on mitmeid aastaid olnud minu tantsupartneriks, tutvunud tantsumaailmaga nii Euroopas, kui ka väljaspool ning olnud seejuures nii erinevate võistluste võitja, kui ka rahvusvaheliste tantsuvõistluste kohtunik. Veel on põhitegijatena õla alla pannud Tartust stuudio Galerii eesotsas Jelena Frunzega ning Denis Strahov oma produktsioonifirmaga Denhov Visuals.
 
Mareli: Eestis tahavad televisioonid kõik kasutada vanu olijaid, kes on operaatori- ja režiitööd teinud juba viimased 20-30 aastat, aga nendega on see probleem, et ei osata õigesti näidata tantsukunsti telesaates. Tihtipeale näidatakse tantsija nägu hetkel, kui ta just mõnda huvitavat tantsuelementi sooritab. Seepärast kasutame meie noori, kes on oma eriala äsja lõpetanud ning valmis rohkem riskeerima ja katsetama.
 
Jelena Frunze: Oleme juba saanud ka kriitikat, et keda me seal küll näitama hakkame, sest Eestis polevat ju häid tantsijaid. Tantsijate kohapealt olen kindel, et meil jagub küllaga häid professionaale. Muidugi on siin väike probleem eestlasliku argusega, kus oma ala parimad ei julge tulla osalema, sest kardavad äkki teiseks jääda. Kui ei tule sel aastal, siis küll nad tulevad järgmistel. See saade tuleb, et jääda mitmeteks aastateks televaatajaid rõõmustama.
 

Keda te ootate osalema?
 
Mareli: «Tants Rambivalguses» ootab erinevate tantsustiilide esindajaid vanuses 16 – 35+ osalema selles ainulaadses ja põnevas teleprojektis ning annab innustust inimestele, kes soovivad end antud valdkonnas arendada, tõestada ja sel alal ka karjääri teha.
 
Eeltöö saate valmimiseks on täies hoos ning juba aprilli lõpus toimuvad üle eesti ka eel-castingud saate osalejate leidmiseks! Võistluses osalevad tantsijad valitakse välja prooviesinemiste raames aprillikuu jooksul, mis toimuvad üle Eesti Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus ja Kuressaares.
 
Kuressaares 25.aprill
Narvas 27. aprill
Pärnus 28. aprill
Tartus 29. aprill
Tallinnas 30. Apríll.
 
Juba mai alguses valitakse välja 100 parimat tantsijat TV-castingu raames, kelle esimene avalik ülesastumine on 30.mail Salme Kultuurikeskuses. Juunis ja juulis toimuvad telesaadete filmimised, kus 100st tantsijast valitakse välja parimad 20.
 
Otsesaadete filmimine algab oktoobrist ja iga saatega langeb välja osa tantsijaid, kuni lõpuks jääb 3-4 finalisti. Nende hulgast võitja valitakse välja televaatajate hääletustulemuste põhjal. Võitja saab stipendiumi ja võimaluse minna oma oskusi täiendama Ameerikasse.
 
Rohkem infot saate ja registreerimise kohta kodulehel.

Samuti hoiavad tegijad kõiki kursis Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles