Staarisaatest langes välja Risto

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Eesti otsib superstaari» üheksa osalejat laulsid teises finaalsaates 80ndate hittlugusid.

ESINEJAD JA KOHTUNIKE KOMMENTAARID

Foto: Erlend Štaub

Kristjan Kannukene - Guns N' Roses «Welcome To The Jungle» (900 7308)

Tanel Padar: Jaa, see teise planeedi Kristjan lubas näidata oma pöörast poolt ja seda sa ka täna tegid. See oli täiesti mitte-eestlaslik, ma ei tea ühtegi Eesti lauljat, vähemalt mitte kaine peaga, niimoodi laval tegutsemas. See oli suurepärane.

Maarja-Liis Ilus: Uskumatu, et sellise aja muusika paistab sinu esituses nii loogilisena. Sa sulandusid imehästi ja tundus väga loogiline. Ja väga ägedad liigutused on sul. 

Rein Rannap: Otse meie silme ees oled sa tohutult muutunud, sellisest õrnast Valgre lauljast pahelise rokkmuusikuni. Kui kaugel on see sinu klassikalisest vioolamängust, vaadates sind täna tormiliselt ja ägedalt liikumas. Mõtlesin, mis küll saaks, kui sa oma vioolal mängiksid klassikalist heliloojat sellise ringitormamisega.

Jarek Kasar: Väga glamuurne oli ka ja väga viisakas, selle kõige retsimas mõttes. Oodatust isegi natuke peenem. See laul on niisugune robustne lugu, aga sina tegid seda kuidagi targalt ja huvitav oli ka. Mina vana räpimehena ja RnB-mehena olen küll sillas.

Foto: Erlend Štaub

Gertu Pabbo - Irene Cara «Flashdance... What A Feeling» (900 7309)

Maarja: Mulle meeldis see kontrast, et välimuselt oled sa täna imekaunis väike nukuke, aga kui sa laulma hakkasid, tuli selline täiskasvanud hääl välja. Kui tuli tempo sisse, siis oleks oodanud kergemat lähenemist, et võibolla natuke raskeks või liiga tõsiseks jäi. Laulu sõnum on ju rõõmsameelne. Sa ise olid kuidagi murelik ja tõsine laulu teises pooles.

Rein: Sa oled tänaseni olnud ülisuper ja tänane algus oli väga ilus ja südamlik. Edaspidi jäi natuke ühekülgseks. Aga ära muretse, sa meeldid meile ikkagi.

Jarek: Muretsemiseks pole põhjust. Minu arvates tõid sa väga ilusti selle kaheksakümnendate ühe põhihiti tänapäeva, umbes nagu filmi «Tagasi tulevikku» teises osas, kus Marty McFlay sõitis aastasse 2015, mis on praegu. Need keerutused, mis sa tegid, olid sinu hõljuvad rulad ja lendavad autod. Sa näitasid väga hästi, milline on 80ndate laul tänapäeval ja see väga meeldis. Natuke must oli küll kohati, plaksutada on vara veits, aga ülejäänud oli suurepärane.

Tanel: Kõigepealt ma palun publikul teha suure aplausi - Rein on täna tulnud hea tujuga! Selle üle on suisa hea meel. Mis puudutab 80ndate muusikat, siis see on minu jaoks selline mitme kümnendi muusika. Teatavatel põhjustel see muusika sattus Eestisse suht harva ja 80ndate muusikaga on tulnud üles kasvada ka 90ndatel. Mis siin salata, tantsulokaalides ja ka mõningates raadiojaamades kuuleb seda ju praktiliselt iga päev. See selleks. Minu lemmikute hulka 80ndad väga ei kuulu. Sinu esitus meeldis mulle rohkem kui originaal. Võibolla tehniliselt võtsid mõne koha peal liiga suure ampsu, aga mis me räägime - sa oled fantastiline.

Foto: Erlend Štaub

Risto Paiste - Bon Jovi «Livin' On A Prayer» (900 7303)

Rein: Eelvoorudes võlusid sa meid eestikeelsete rahvalike lauludega, selline madala häälega mees metsast. Sellega sa siia said. Aga stuudios hakkasid sa muutuma ja täna, sorry, minu meelest see pole sinu lugu ega esitus polnud eriti veenev.

Jarek: Kaheksakümnendate muusikat iseloomustavad eriti head laulusõnad. Tegeleti ju palju storytellinguga ja kõik need ilusad kujundid ja asjad. Tänapäeva raadiomuusikas ei ole enam nii häid sõnu. Sinu esituse puhul meeldis mulle, et sa tõid just neid sõnu välja. No natuke see inglise keel on sul kohmakas tõesti, aga mis mulle ei meeldinud, on see, et sa olid kuidagi hüsteeriline laval. Sa kuidagi nagu punnitasid, aga mitte sellepärast, et on valus nende laulusõnade pärast, vaid nagu sul endal oleks mingi kõhuviirus või mingi jama. Kuidagi kohmakas olid.

Tanel: Jube tublilt kohati ei olnud nagu omas elemendis. Osad sellised ringitammumised polnud päris sina ise. Kui sa siia publikule lähemale tulid, siis selle asemel, et mis see põhjus on tegelt, miks lava serva tulla, on nendega suhtlemine. Sa mingil hetkel hakkasid natuke kartma ja vaatasid pigem maha kui neile otsa. Aga ju sa olid nii keskendunud ja see on andeks antav. Vastupidiselt Reinule mulle meeldib, kui artistid näitavad oma mitmekesisust, nii et hea loovalik.

Maarja: Mina käisin eile Taukari kontserdil ja vaatasin ja vaatasin ning ühel hetkel oli minu ees üks poiss, kes laulis Taukari lugudele niimoodi kaasa nagu sina - ta unustas end täiesti ära. Mulle tundus, et sina ka praegu justkui oleks olnud selline omaette esineja seal laval. Tähtis on ikka see, et sa esined publikule, mitte nii, et sa justkui oled kuskil ööklubis kaifides mingisugust muud lugu. 

Foto: Erlend Štaub

Karl Gustav Adamsoo - A-ha «Take On Me» (900 7301) 

Jarek: Jaa, sündipopist olen mina alati lugu pidanud, olen seda kuulanud palju ja ise ka natuke viljelenud. Selle žanri puhul on selline nõks, et vähem on rohkem. Eriti sellise laulu puhul nagu sina esitasid, kus on sellised suured hüpped ja värgid. Minu meelest sa trikitasid väga palju ja hüppasid ja kardasid ka palju ja väsisid ära. Või väsisid mingil muul põhjusel ära? Te olete nädal aega seal hotellis, ma ei tea, millega te tegelete seal? Harjutamisega vist ei tegele, sest alt oli ka must. Bassimees päästis su välja selle koha peal, ma jäin bassikäiku kuulama, jube hea oli. 

Tanel: Jah, nende madalate nootide kallal võib küll natuke nuriseda. Mis puudutab seda hotellis harjutamist, siis tundub, et te olete tantsimisele rohkem rõhku pannud kõik. Tants on tore asi, aga selle jaoks on teised saated. Oleks võinud natuke rohkem keskenduda laulmisele.

Maarja: Sa võtsid väga raske loo ja ühtepidi ma väga hindan seda - tulebki otsida väljakutseid, aga ma arvan, et niimoodi aktiivselt liigutades ja siis proovida kuidagi puhtalt kõik need noodid ära laulda ja siis need sellised hüpped, siis see ongi peaaegu et võimatu missioon. Kui ma oleks sulle saanud soovitada midagi enne, siis ma oleks soovitanud lihtsamat vastupanu teed minna. Praegu oli seda keksimist liiga palju ja selle nahka läksid ka need noodid, mida sa tegelikult oskad puhtalt laulda.

Rein: Mitte ainult raske lugu, vaid ka väga suure ulatusega lugu, kaks ja pool oktavit. Sa said enam-vähem need noodid kõik kätte, välja arvatud see kõige madalam. Kohati ka mujal oli hääle valitsemises ebakindlust ja sellest ebakindlusest omakorda kogu esinemine jättis natuke sellise mulje.

Foto: Erlend Štaub

Annabel Guitar - Michael Jackson «The Way You Make Me Feel» (900 7302)

Tanel: Sinu esitus oli kindlasti tänase saate kõige suurem üllatus. Kui siin eelnevate kehalist poolt nimetati siin keksimiseks, siis sinul tuli see väga orgaaniliselt ja see andis pigem juurde. Väga super!

Maarja: Täna esimest korda oli mul kananahk ihul ja mulle nii väga meeldis see kontrast. Me kõik teame seda originaali ja kui sina hakkasid oma häälega seda lugu laulma oli see nii kihvt, nii teistmoodi. Kui hakkasid veel õlgu liigutama, need liiguvad sul nii ägedalt ja nii hästi. Tõesti, need asjad, mille üle me oleme eelmiste etteastete puhul virisenud, need olid sul kõik olemas. Sa elasid tekstile kaasa ja väga hea etteaste, tohutu hüpe võrreldes eelmise nädalaga.

Rein: Tänane päev on enamustele teist, noored lauljad, palju varasem etteaste. Varem saite laulda seda, mis on teile mokkamööda ja varasemast tuttav, siis nüüd on tegemist täiesti võõraste laulude ja võõra ajastuga. Minu meelest on seda hästi tunda, sest üldiselt etteasted on nõrgemad kui varem. Sinu puhul ma ei saa nõustuda eelkõnelejatega, kahjuks. Minu meelest ei olnud selles sinu ettekandes sellist sisemist elektrit nagu originaalis. Võibolla ma ei tohikski seda võrrelda, sest see on ju Michael Jackson.

Jarek: Oli jah natuke kummaline Reinu jutt, aga eks seal oli oma tõetera. Mulle jäi mulje, nagu sa oleks oma muusikarännakul jõudnud koju. Ma ei pea silmas seda ajastut, vaid helikeelt. Ilus ja loomulik oli sinu laulmine. 

Foto: Erlend Štaub

Mikk Mäe - Billy Idol «Rebel Yell» (900 7307)

Maarja: Ma praegu sinu lauluoskusel ei peatuks, sa oled väga musikaalne ja sa laulad väga puhtalt. Võibolla jäigi liiga puhtaks ja korralikuks seekord sellise stiili jaoks. Sinu kehas oli liikuvus olemas, aga hääl oli liiga sirge ja ilus. Mingisugune ebakõla jäi, oleks tahtnud veidi tumedamat ja käredamat poolt.

Rein: Sa oled jätnud selles saates paipoisi mulje, ma ei tea, kas see on õige või vale. Igal juhul seadis tänane laul sulle hoopis teise väljakutse, sa pidid siin sellist mässulist karjet esindama. Sinu ettekandes jättis see pigem kirjelduse või ümberjutustuse mulje.

Jarek: 80ndate kergemad poplood oleks sinu kui mitte kõige maskuliinsema häälega mehe jaoks kõige parem repertuaar üldse. Ma pean silmas näiteks Pet Shop Boysi. Täna jäi jah jõulisusest puudu. Kui sa nüüd tegeleksid pidutsemise asemel harjutamisega, siis võibolla saaks veel rohkem asja. Aga mina olin täiesti positiivselt üllatunud, sest laulmine puhas.

Tanel: Mulle just meeldis see, et sa ei trikitanud häälega ja su hääl kandis nii ülevalt kui alt. Billy Idol on ka minu idol olnud kunagi ja hea loovalik oli.

Foto: Erlend Štaub

Karl Mihkel Salong - Alphaville «Forever Young» (900 7310)

Rein: Mina arvasin, et sa oled rokimees, aga millegipärast sa valisid sellise puhta, sirge, korraliku häälega loo. Minule tõi see loovalik väikse pettumuse. Aga su hääl kõlas ilusti, kuigi kohati jäi veidi kõrgeks ja intonatsioonilisi ebatäpsusi esines, mis rahva keeli tähendab, et jäi natuke mustaks.

Jarek: Jaa, võibolla oli natuke must, aga ikkagi väga usutav. Kui mul oli 25. sünnipäev, läksime sõpradega karaokesse ja laulsime ka sedasama laulu ja kohe mitu korda järjest. Tundus, et on õige aeg «Forever Youngiks», aga kui ma läksin pärast Balti jaamast läbi, siis küsiti dokumenti, siis tundus, et vist ikka ei ole õige aeg «Forever Youngiks». Sinu käest ikka dokumenti ei küsiks, sa oled küps selle laulu jaoks. Et elu näinud. Nädal on seda näidanud sullegi, nagu Mikule, sest te olete head sõbrad. Te tegelete väga palju superstaariks olemisega, aga tegelege rohkem laulmisega ka.

Tanel: Ma alguses ehmatasin ära, kui mulle tundus, et sa laulad täiesti sirgelt ja emotsioonitult, aga mida lugu edasi... Ei kuulnud seda kärinat hääles. Aga see näitab su mitmekülgsust, et suudad laulda ka muud kui rokki.

Maarja: Mulle tundub, et ma olen mingist infost ilma jäänud, Jarek teab täpselt, mis seal hotellis toimub. Aga see on hea, et sa näitasid end teisest küljest, aga minu jaoks jäi natuke liiga lihtsaks see ülesanne.

Foto: Erlend Štaub

Jana Liisa Johannson - Dolly Parton «9 to 5» (900 7306) 

Jarek: Meil on siin saates tütarlapsi küll üks rohkem kui uues valitsuses, aga seda on ikkagi paganlikult vähe. Sellepärast tulebki neid, kes on, arutult poputada. Jana Liisa, väga tore oli!

Tanel: Ajalugu kordub! Iga pühapäev, kui sina tuled lavale, läheb stuudio särama. Väga tore. Dolly Partonit on alati tore kuulda ja ma iga kord mõtlen selle peale, kui palju miljoneid mehi on ta rõõmustanud, aga mitte laulmisega.

Maarja: Mulle meeldis, et sinus tuli selle looga esile naiselik jõud, sinu liigutustes oli mõnusat vunki. Oleks tahtnud veidi täpsemat fraseerimist salmides, aga refrään oli väga tubli.

Rein: Sa oled alati olnud särav ja kiirgav, aga täna... eriti! Sinu parim etteaste! Julge, meisterlik ja kantri sobib sulle väga hästi.

Foto: Erlend Štaub

Jüri Pootsmann - ABBA «The Winner Takes It All» (900 7305)

Tanel: Mul on hea meel, et 80ndate saate lõpetuseks me jõudsime ka 80ndate kõige põletavama teema juurde, milleks olid viinerid. Ma mäletan hästi, kuidas ma seisin tundide kaupa viinerisabas ja mu võõrasisa need viie minutiga ära sõi. Mis puudutab su loovalikud, siis mulle õudselt meeldib, et sa tegid nii julge lükke, et valisid ABBA loo. Laulda nii tuntud lugu, see oli julgustükk.

Maarja: Minu arust on tegu nii viisilt kui sõnadelt maailma tipplooga. Ma ei teagi siia kõrvale panna paremat lugu hetkel. Oleks tahtnud veel aeglasemas tempos sinu esituses kuulda seda. Sa lähenesid sellele hästi meloodiliselt ja ühel hetkel mulle tundus, et see kõik läheb liiga kiiresti. Tuhat tänu sellise loovaliku eest, see puudutas mind väga.

Rein: Maarja, sul ei ole ju selline muusikamaitse, et sa sellist ülimagusat lugu pead maailma kõige paremaks lood? Magus, lääge... Ma ei usu, et sul selline maitse on. Ütleme, et su jutt läks rappa. Aga Jüri, madal osa jäi sulle liiga madalaks ja kõrge osa jäi liiga kõrgeks, hääl oli pingutatud seal. Seda kurbust, mis siin tekstis on, oleks tahtnud kuulda rohkem su esituses.

Jarek: Rein oleks nagu mingit teist esitust kuulnud... Minu jaoks see kurbus ja kõik oli täiesti kohal ja sisemine pinge, mis sinu sees oli, see oli metsik. Täiskasvanulik esitus. Mulle meeldis lõpus see paus, kus sa mõtlesid kõige selle peale, millest sa laulsid, ja siis ütlesid veel korra, et winner takes it all. Ei olnud, et Justin Bieber takes it all

«Eesti otsib superstaari» on TV3 eetris pühapäeviti kell 20.00. Vaata seekordseid etteasteid TV3 videotest:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles