Saksa välisminister homoabiellus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa välisminister Guido Westerwelle (paremal) ja tema homopartner Michael Mronz.
Saksamaa välisminister Guido Westerwelle (paremal) ja tema homopartner Michael Mronz. Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS

Saksamaa välisminister ning asekantsler Guido Westerwelle tegi reede õhtul ametlikuks oma suhte kauaaegse partneri spordimänedžer Michael Mronziga.


Pidulik sündmus toimus Bonnis ja tseremoonia viis läbi linnapea Jürgen Nimptsch, vahendab portaal thelocal.de. Sündmust tunnistasid vaid abiellujate lähimad perekonnaliikmed, kokku umbes 20 inimest. Hiljem pidutseti hilise öötunnini luksusrestoranis La Vision. Söödi seitsmekäiguline eine, pulmaöö veetsid mehed Mronzi korteris.

48-aastane minister kohtus oma spordiorganisaatorist 43-aastase partneriga 2003. aastal ning siiani on nad lahutamatud olnud. Westerwelle tuli «kapist välja» 2004. aastal kantsler Angela Merkeli 50. sünnipäevale pühendatud pidusöögi ajal. Vaba Demokraatliku partei juht Westerwelle sai Saksa esimeseks avalikult oma homoseksuaalsust tunnistanud välisministriks 2009. aasta valimiste järel. Sellest ajast saadik on ta Mronzi kaasa võtnud ametlikele visiitidele Aasia ja Ladina-Ameerika riikidesse. Seal on meeste suhe kohalikus meedias palju tolmu tõstnud.

Paljudes maailma riikides on homoseksuaalne suhe kriminaalkorras karistatav, mõnes isegi surmanuhtlusega. Westerwelle on öelnud, et sellistesse riikidesse ta oma partnerit kaasa ei võta.

Tehniliselt ei ole tegu siiski abieluga, sest Saksamaal ei ole homoabielu seadustatud. 2001. aastal võeti vastu seadus «registreeritud partnerluse» kohta, mis tagab mõned, kuid mitte kõik need õigused, mis abielurahval. Sellest hoolimata räägib lihtne saksa inimene ikkagi «homoabielust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles