Peruust leiti jälle kägarmuumiaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peruu, Kanada, USA ja Rootsi arheoloogid leidsid Peruust Cotahuasi orust Tenahahast tosin hauda, millest igaühes oli kokku 40 muumiat.

Tegemist oli paigaga, kus 1200 aastat tagasi pidasid wari kultuuri esindajad matusetseremooniaid, edastab Yahoo News.

Varasemate leidudega kokku on sealt avastatud juba 171 muumiat.

Kanada Ontario ajaloomuuseumi arheoloog Justin Jenning avaldas Peruus Cothuasi oru leidudest raamatu «Tenahaha and the Wari State: A View of the Middle Horizon from the Cotahuasi Valley».

Enne kui surnutel tekkis koolnukangestus, pandi nad kägarasse. Surnukehade ümber tõmmati siis nöör ning nad mässiti mitmesse kangasse.

Leitud muumiate seas on nii imikuna surnuid kui ka täiskasvanuid. Mõni imik ja väikelaps on maetud kannudes.

Arheoloogide sõnul on nüüd leitud muumiad üsna halvas seisukorras, kuna neid on kahjustanud nii vesi kui närilised.

Uurimine näitas ka seda, et osal muumiatel oli meelega luid murtud ning neid luid oli tõstetud eri haudadesse.

Haudadest leiti umbes 400 kehaosa, mis kuulusid erinevatele inimestele.

«Meid üllatas, et osa surnuid olid  maetud puutumatutena, osa aga olid katki murtud. Hauapanuste puhul kehtib sama,» selgitas Jennings.

Arheoloog lisas, et Andide hõimudes oli surm pikk protsess ning kellegi matmine ei olnud temast lõplik lahkumine.

«Andides oldi surnutega kontaktis, kuna surnud kuulusid ka pärast surma kogukonda. Inimjäänuste panemine ühest hauast teise võis olla märgiks, et neid ei ole unustatud,» selgitas Jennings.

Süsinikmeetodil uurimine näitas, et Peruu wari hõimu muumiad olid maetud ajavahemikul 800 – 1000 pKr. Pärast warisid elasid Cothuasis inkad.

Kui Peruust on varem leitud katkilöödud koljuga skelette, siis Cothuasis pole leitud. Pigem leiti sealt keraamikat, millel oli kujutatud «smile´isid».

See viitavat, et warid ei olnud siiski nii sõjakad, kui neist on arvatud.

Teadlased oletavad, muumiate leiupaik oli lisaks matmispaigale ka religioosne koht, kus toimusid jumalate kummardamise tseremooniad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles