Tallinn Music Weeki artistipreemia Wire Prize pälvis Maarja Nuut

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiuldaja Maarja Nuut astub üles reedel Mustpeade Majas ja laupäeval Vaba Lavas
Viiuldaja Maarja Nuut astub üles reedel Mustpeade Majas ja laupäeval Vaba Lavas Foto: Renee Altrov

Tallinn Music Weeki toetaja ja ametliku suhtluskanali Wire poolt esmakordselt välja antava auhinna Wire Prize võitjaks valiti viiuldaja ja laulja Maarja Nuut. Maineka tiitliga kaasneb ka 3500 euro suurune rahaline preemia.

Viiuldaja, laulja ja pärimusmuusika uuendaja Maarja Nuut on juba mõnda aega rahvusvahelise muusikatööstuse huviorbiidis püsinud. Mullu valiti ta esimese Eesti artistina maineka maailmamuusika sündmuse WOMEX põhiprogrammi, tema kontsertesinemised ja salvestused on pälvinud kiitust nii meil kui mujal ning tema laulu «Üts pruut» peab isegi Duran Durani laulja Simon Le Bon üheks oma aasta lemmiklooks.

Foto: Elmo Riig / Sakala

«Maarja Nuut on artist, kes võib Eesti folkmuusika rahvusvahelise publikuni viia. Ta meeldiks nii folgi kui maailmamuusika austajaile, samas ka kaasaegse indimuusika kuulajaile – Bon Iveri, tUnE-yArDs’i, Sigur Ros’i ja Andrew Bird’i fännidele,» tunnustab värske Wire Prize’i laureaadi läbilöögivalmidust USA plaadimärgi Matador ja muusikakirjastuse Grandstand esindaja Nils Bernstein.

Wire Prize auhinna võitja valiti Tallinn Music Weeki muusikatööstuse proffidest delegaatide poolt 117 festivalil esinenud artisti seast. Maarja Nuudi järel pälvisid enim nominatsioone artpopi trio Badass Yuki, pärimuskütte punt Trad.Attack!, laulja-laululooja Ingrid Lukas ja elektroakustiline kollektiiv Avarus Ensemble.

Foto: Kristjan Indus

Reedel, 10. aprillil kell 15:00-16:00 saavad Maarja Nuudi fännid Wire grupivestluses auhinnavõitjaga otse suhelda. Grupiga liitumiseks tuleb aadressilt www.wire.com alla laadida Wire äpp ja lisada kontaktiks tmw-ama@wire.com.

«Maarja toetamine on meile suur au. Ei juhtu just tihti, et fännide ja muusikatööstuse ekspertide arvamus nii tugevasti ühtib. Ootan põnevusega maailma esimest «küsida võib kõike» stiilis grupivestlust Maarjaga Wire’s,» ütles Wire turundusjuht Siim Teller.

Virumaalt pärit viiuldaja ja laulja Maarja Nuut võtab muusikaloomes eeskuju peamiselt vanade külapillimeeste mängust ja pärimustantsude mustrijoonistest. Kasutades looperi minimalistlikke rütme, loob ta omanäolise helimaailma, kus traditsioonilised tantsulood, laulud ja jutud põimuvad live-elektroonikaga. Tema debüütalbum «Soolo» (2013) pälvis tähelepanu ja tunnustust mitmel pool maailmas,  see valiti mõjuka briti folgi ja pärimusmuusika ajakirja fRoots lemmikute hulka ning jõudis ka väljaande kogumikplaadile.

Foto: Tallinn Music Week

Ka eelnevail aastail Tallinn Music Weekil kõneainet pakkunud Maarja Nuut esines tänavusel festivalil kahel laval – Eesti plaadimärgi Õunaviksi ja Briti plaadikompanii FatCat Recordsi ühisel õhtul Mustpeade majas ning Viljandi pärimusmuusika festivali kontserdil Telliskivi Vaba Lava kompleksis.

Hetkel valmistub Maarja Nuut uue plaadimaterjali salvestamiseks ning kontsertideks Eestis. Ka astub ta peatselt üles Itaalias, Saksamaal, Poolas, Inglismaal, Prantsusmaal ning sügisesel Ameerika tuuril. Samuti jätkab ta õpetamist Viljandi Kultuuriakadeemias ja mitmetel kursustel. Järge ootavad koostöölepingud rahvusvahelise agentuuri ja plaadifirmaga. «Õige pea saab kuulda põnevaid uudiseid,» lubab Maarja.

Värske Wire Prize laureaat plaanib 3500-eurose auhinnaraha kulutada oma muusikainstrumentide ja elektroonilise varustuse uuendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles