Aju sööv amööb tappis 20-aastase ameeriklanna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balamuthia mandrillaris amööb
Balamuthia mandrillaris amööb Foto: Wikipedia.org

USAs Californias kaotas elu noor naine, kes sai järves ujudes ajusööva amööbi.

Ema Sybil Meister on veendunud, et ta tütar Koral Reef sai haruldase Balamuthia mandrillaris amööbi infektsiooni nende perepuhkusel 2013. aasta mais Arizona osariigi Havasu järve ääres, edastab Daily Mail.

Reef abiellus oma keskkooliaegse kallima Corey Pieriga 2013. aasta juulis ning pärast seda hakkas ta tervis silmnähtavalt halvenema.

Noor naine suri 20-aastasena 2014. aasta oktoobris.

Ema käivitas haridusliku programmi, millega hoiatab teisi selle amööbi eest, millega nakatudes on surm kindel, sest seda ei ole võimalik ravida.

Meister lisas, et ta arstid panid ta tütrele mitmeid diagnoose alates beebipillidest loobumisest kuni migreenini, kuid tegelikult ei vastanud neist mitte ükski tõele.

«Esmalt jäi tal kael kangeks, siis tekkisid peavalud, valgustundlikkus ja palavik,» lisas ema.

Kolme kuuga oli ta praktiliselt vigane ja jõuetu inimene, kellel oli ka letargia ja nägemise hägustumine.

Mehe sõnul kustus ta naine silme all ning ta ei saanud mitte midagi teha.

Reefil tekkis ka ühe kehapoole halvatus ning arstid andsid siis talle alles katsetamisel olevat ravimit Miltefosine`i, kuid oli juba hilja. Naine suri 20. oktoobril 2014.

Reef ei ole esimene, kes on saanud Havasu järves ujudes amööbinakkuse. Küll aga on ta esimene, kes sai just Balamuthia mandrillaris amööbi nakkuse.

Varasemast ajast on teada juhtum, milles 14-aastane Aaron Evans sai nimetatud järvest Naegleria fowleri amööbi nakkuse ja suri.

2007. aastal pandi Havasu järve juurde hoiatussildid, et selles järves ujumine võib olla ohtlik, kuid järve ääres puhkajad tihtipeale ei märka neid silte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles