Astronaudid võivad jõuda Marsile vaid 39 päevaga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus Marsist ja VASIMR plasmaraketist
Kunstniku joonistus Marsist ja VASIMR plasmaraketist Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuur NASA valis välja Texase kosmosetehnoloogia firma Ad Astra Rocket Company, millega koostöös peaks valmima uue põlvkonna kosmoserakett Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket ehk VASIMR.

Uut tüüpi rakett peaks astronautidel võimaldama jõuda Marsile kuue nädalaga, ideaalsete olude korral aga 39 päevaga, edastab Huffington Post.

Marsile suundujad on sel juhul vähem aeg kosmilise kiirguse käes.

Uues raketis kasutatakse plasmat ja magneteid, mis võimaldab Maa gravitatsiooniväljast kergemini ja kiiremini ära liikuda kui seda on tavapärane raketi õhkutõusmine.

«Tegemist on uue põlvkonna raketiga. Plasmaraketi tehnoloogia puhul kasutatakse raadiolaineid argooni, vesiniku ja neooni kuumutamiseks, millest tekib kuum plasma,» teatas Ad Astra tegevjuht Franklin Chang-Diaz.

Magnetite tekitatud magnetväljad suunavad plasmavood raketi tagumisest osast välja aidates tekitada vastassuunalise tõukejõu. Sellise lahenduse puhul saavutatakse kiiresti suur kiirus ning on vaja vähem tavakütust.

Kui Maa lähedastel lendudel saaks kasutada päikeseenergiat, siis lennul Marsile jääb sellest väheks. Tõenäoliselt kasutatakse siis tuumaenergiat, mis asjatundjate sõnul on kosmilistes tingimustes ideaallahendus.

Kui kõik klapib ning komplikatsioone ette ei tule, siis peaks uus rakett jõudma Marsile 39 päevaga, samas kui tavalised raketid jõuaksid sinna poole aastaga.  

NASA uue raketi prototüübi loomine läheb kolme aasta jooksul maksma umbes kümme miljonit dollarit.

Kriitikute arvates on VASIMR ebareaalne, kuna Marsile lend nõuab tuumaenergiasüsteemi ja raketiehitust, mis Maal ei ole veel võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles