Anu Saagim: Vanadus pole argpüksidele

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Saagim.
Anu Saagim. Foto: Erakogu

Kellelgi teist, armsad lugejad, on täna kindlasti sünnipäev. Kohe kindlasti, sest niipalju teid ikka siin Maarjamaal  on, et selle tõenäosus oleks sada protsenti. Mõtlen teema peale, sest endal on  sünnipäevaralli just päevakorral.

See naise jaoks õudne, viiega algav number. Kui ikka viis ette lööb, siis keskea rõõmude eest enam plehku ei pane. Algas teine tegelikult juba ammu number neljaga, aga kui viis letil, siis sa pole selleks üllatuseks lihtsalt valmis! Ning kõige hirmutavam asi keskea juures on teadmine, et sa kasvad sellest peagi välja.  

Läksin mõttest kõvasti trotsi täis ja otsustasin, et mingit haledat sünnat seekord pidama küll ei hakka. Ei viitsi neid uudishimulike nägudega õnnitlejaid rõõmustada. Kõige jubedamad on hommikul külla pressivad üllatajad ja punnitatud peod, kus peetakse kahemõttelisi kõnesid stiilis: mida vanemaks saad, seda paremaks lähed. Ega ma mingi juust pole! Kingitakse elutuid ja elusaid lemmikloomi või lilli. Või mis kõige masendavam, minu sünniaastaga veinipudeleid.  Mina olen oma sünnipäeva ajal hoopis reisil ja kohvikann püsib kodus külmana.

Mida aastake edasi seda rohkem hakkavad sünnipäevad mind ahistama. Kellele neid üldse peaks vaja olema? Miks peab sellele juba aegsasti mõtlema, ettevalmistusi tegema, tähistama? Mis tähtsust sel on, et inimloom on teinud tiiru ümber päikese veel ühe korra? Ja miks peab eriti pidulikult tähistama just ümmargusi tähtpäevi?

Arvude ümarus johtub tegelikult ju meie endi välja mõeldud desimaalsüsteemist ehk kümnendsüsteemist, mille aluseks on kümme, mille juured on omakorda  tõigas, et inimesel on kümme sõrme (vaatasin Vikipeediast, ise ma nii tark pole).  Kui evolutsioon oleks kinkinud neid meile vaid kuus, siis pühitseksime suure entusiasmiga hoopis kolmekümne kuuendat sünnipäeva. See oleks justkui sümboolne murdepunkt elus. Kui sõrmi oleks aga seitse, siis oleks maagiline number nelikümmend üheksa.

Igatahes sünnipäevi peetakse meeles ja tähistatakse igas kultuuris omamoodi: päevakangelasele antakse kingitusi, talle lauldakse, ta viiakse kõrtsi pummeldama või korraldatakse hoopis üllatuspidu. Ta saab tunda end erilisena ja tähtsana oma tähtpäeval. Isegi  titte, kes  veel ei adu, ja vanamemme, kes enam ei saa aru, õnnitletakse ülevoolavalt. Neile saabuvad külalised ning neil tuleb ära puhuda oma elu esimesed või viimased küünlad tordil.

Tegelikult on sünnipäev iga inimese väga isiklik päev, mis kuulub vaid talle, mitte mingile kollektiivile, nagu näiteks jõulud, jaanipäev või lihavõtted. Sellepärast on sünnipäev isegi saatanakummardajatele,  aasta kõige olulisem pidupäev, kuna see rõhutab isekust, individualismi ja enesekesksust  – see pole mingi kollektiivselt peetav Jeesuslapse sünnipäev, see on minu ja ainult minu sünnipäev.

Kummalistest asjadest rääkides: kas olete tähele pannud, et isegi väikeses ringkonnas selgub mõnikord suureks üllatuseks, et kahel inimesel satub olema sünnipäev ühel päeval? Seda võiks kutsuda ka «tüütuks topelt sünnipäeva probleemiks», kummaline matemaatiline mõistatus ja paradoks. Arvake ära, kui mitu inimest läheb tarvis, et kahel neist oleks samal päeval sünnipäev üle viiekümne protsendise tõenäosusega. Ilmselt läks vastus reipalt plusspoolele.

Tõenäosus arvutatakse tegelikult nii. Valitakse üks inimene. Ta võib olla sündinud ükskõik millisel päeval. Valitakse teine inimene. Temagi võib olla sündinud ükskõik millal, välja arvatud sel päeval kui esimene väljavalitu. Valitakse kolmas persoon, kes võib olla sündinud ükskõik millisel päeval, välja arvatud need, millal on sündinud esimene ja teine inimene. Samamoodi valitakse neljas, viies ja sama jada pidi edasi kuni kahekümne kolmanda inimeseni. Ja voilà, tõenäosus, et järgmisel isikul on sünnipäev samal päeval, kui kellelgi eelmistest, ongi üle poole.

Seega palju õnne mulle ja teile, kellel meil on samal päeval sünnipäev - ja Jeesus Kristusele ülestõusmise puhul ka!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles