Pildid ja videod: inimeste kauge eellane Little Foot elas 3,67 miljonit aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teadlased tegid tänapäeva arenenud tehnoloogia abil kindlaks, et 1994. aastal Lõuna-Aafrikast leitud inimjäänus, mis sai nimeks Little Foot, on 3,67 miljoni aasta vanune.

USA Indiana Purdue ülikooli teadlase Darryl Grangeri sõnul on Little Footi vanuse üle palju vaieldud, kirjutab The Telegraph.

Uuring paljastas, et Little Foot kuulub liiki Australopithecus prometheus ning ta elas samal ajal teise liigi Australopithecus afarensis´ega, mille kõige kuulsam fossiilne eksemplar on Lucy.

Mõlemad liigid elasid tänapäeva Etioopia alal ning neil oli nii nüüdisinimestele kui ahvidele omaseid jooni.

Teadlased analüüsisid Little Footi leiupaiga Lõuna-Aafrika Sterkfonteini koobastest pärit 11 pinnasekihti, et nende abil fossiili vanus kindlaks teha.

Meie liik Homo sapiens ilmus alles 200 000 aastat tagasi, kuid liigi Homo esimesed esindajad pärinevad rohkem kui kahe miljoni aasta tagusest ajast.

 Enne Homo ilmumist eksisteeris palju Australopithecus´e liike.

Lucy eellased elasid Little Footiga umbes samal ajal, Lucy ise aga umbes 500 000 aastat hiljem.

Nii nagu Lucy, oli ka Little Foot naissoost, kuid samas Lucyst suurem ja robustsem.

Ta meenutas oma näo poolest gorillat, samas kui Lucyl olid üsna nüüdisinimese näojooned.

Lõuna-Aafrika Vabariigi Witwaterstandi ülikooli paleontoloogide Ron Clarke´i ja Kathy Kumani sõnul olid Little Footil pikad ja tugevad käed, mis võimaldasid tal puude otsas ronida.

Little Footil olid selgelt eristatavad käeosad, pöial ja võrdlemisi lühikesed sõrmed. Ta jalad olid käsivartest pisut pikemad.

Clarke ja Kuman märkasid Little Footi ja ühe teise liigi, Paranthropuse esindajate peakuju ja hammaste sarnasust. See lubab oletada, et Little Foot ja Paranthropus`ed olid suguluses.

«Little Foot näitas, et Lucy ei ole ainus nüüdisinimesteni viiv liin,» nentisid teadlased.

Nad lisasid, et Aafrika erinevates osades elasid 3,67 miljonit aastat tagasi vähemalt kaks Australopithecus´e liiki. Samas tõstatati küsimus, et kui palju vaheliike on veel avastamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles