Brigita Murutar: improvisatsioon on see, mis iseloomustab mind paljudel aladel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine Keskuse aatriumis toimus suur moeshow «Moejõud», kus esines Brigita Murutar
Kristiine Keskuse aatriumis toimus suur moeshow «Moejõud», kus esines Brigita Murutar Foto: Viktor Burkivski

22.aprillil kulmineerub Tallinna Tööstushariduskeskuses konkurss „Maailm vajab Sind“. Selle konkursi ülesanne oli lihtne, õmble tuntud inimestele: Brigita Murutar, Getter Jaani, Jana Hallas ja Risto Vürst rõivakomplekt  silmas pidades jätkusuutlikku disaini.

Selleks peab olema kindlasti leidlik, kuidas on võimalik siin Eestis ära teha midagi päästes tervet maailma saastamise eest. Oluline on teada ka seda, et esitatud tööde seast valivad välja tuntud inimesed oma lemmikud ning asuvad neid rõivaid kandma.

Foto: Viktor Burkivski

Küsimegi intervjuus Eesti Laulul 2014 „Laule täis taevakaarega“ säranud, noore, julge ja kauni Brigita Murutari käest, et mida ta arvab kogu sellest temaatikast ning millised on tema riietumisharjumused üleüldiselt.

Mis motiveeris Sind osalema Tallinna Tööstushariduskeskuse üleskutsel „Maailm vajab sind“?

Põhiliseks põhjuseks oli kindlasti selle ürituse üdini hea eesmärk ja olen alati olnud valmis osalema selle taolistel üritustel, mis panevad inimesi mõtlema emakesele maale.

Millistest poodidest armastad riideid osta ja mida jälgid?

Kiire elutempo tõttu, ei ole mul väga võimalik spetsiaalselt teatud riiete jaoks liigelda, seega valin ma kust riideid osta selle järgi, kus on see mulle kõige kättesaadavam. Põhiline on riiete kvaliteet ja see, et see riideese mulle ka päriselt meeldiks. Oluline pole mitte see, et see on viimasel ajal moodi tulnud või et see on hea hinnaga.

Milline oli Sinu kõige viimatine ost, mida ostsid ja kus kohast?

Möödaminnes jooksin läbi Mangost ja Reservedist, ostsin lihtsalt paar toppi ja valge piduliku särgi.

Kes aitab Sinul teha riideostu valikuid? Kes Sind stiliseerib?

Minu viimane stilist oli Külli Piibar, kellega oli meil suurepärane koostöö. Üldiselt olen ma üpris isepäine ja panen selga riided, milles ma ennast mugavalt tunnen või mis mulle väga meeldivad, sest mina leian, et teatud raamid peavad küll igas valdkonnas töötadest riietusel olema, aga kõige olulisem on ikkagi, et kantaks riideid, mis toovad kandja parimad küljed välja ja milles ennast suurepäraselt tuntakse. Seda on aga kõige kergem saavutada kandjal endal, oma riideid ise valides

Kuidas leiad ideid riietamiseks?

Improvisatsioon on sõna, mis iseloomustab mind paljudel aladel, kaasa arvatud riietumisel. Mis meeleolu mul parasjagu on, mis ilm on, kas mul on soe või külm, kas ma tunnen ennast suurepärases vormis olevat või mitte - kõik see mõjutab minu riiete valikuid.

Kas oled kasutanud rätsepateenust? Kui jah, siis millist, kuidas rahule jäid?

Mina ise ei ole kasutanud rätsepateenust, kuid tuttavad, kes on kasutanud, on jäänud rahule.

Kuidas hindad rätsepatööd Eestis?

Ma ei leia ennast olevat kõige pädevam inimene hindamaks rätsepatööd Eestis, aga eks peale selles projektis osalemist oskan juba natuke paremini sõnastada oma arvamust rätsepatöö kvaliteedi kohta Eestis.

Kas tahaksid ise ka õppida oma kätega mõnda riideeset valmis tegema?

Kindlasti tahaksin ka ise kunagi õppida oma kätega riideid valmistama, väike alusvundament on loodud koolis käsitöötunnis, kus sai valmistatud väiksemaid riideesemeid, aga ka näiteks triiksärk.

Kas ja miks motiveeriksid minema Tallinna Tööstushariduskeskusesse rätsepaks õppima?

Mina isiklikult tõenäoliselt ei läheks rätsepaks õppima, aga suurim motivaator inimestele, kes lähevad, võiks olla soov midagi oma kätega luua, või meie oma enda Eesti kultuuri panustamine unikaalse rõvadisainiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles