Pildid ja video: iidsed egiptlased pruulisid 5000 aastat tagasi Iisraelis õlut (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli Tel Avivi maine peolinnana võis alguse saada juba 5000 aastat tagasi pronksiajastul kui sisserännanud egiptlased asusid seal õlut pruulima.

Arheoloogid viisid enne uute büroohoonete  rajamist Tel Avivis Hamasgeri tänaval läbi väljakaevamisi, leides sealt 17 iidse anuma jäänust, milles kunagi pruuliti ja hoiti õlut, edastab foxnews.com.

Uurimine näitas, et need olid Vana-Egiptuse stiilis savikannud, mis pärinesid ajavahemikust 3500 – 3000 eKr.

«Teadsime juba varsemastest uuringutest, et paigas oli pronksiajastul inimasutus, kuid nüüd saime esimesed tõendid, et kunagi oli Tel Avivi südalinnas egiptlaste koloonia,» teatas Iisraeli arheoloog Diego Barkan.

Barkan ja ta kolleegid leidsid sadu iidseid keraamikakilde, mille seas oli ka suuremaid nõujäänuseid, milles valmistati ja hoiti õlut. Õlu oli Vana-Egiptuse menüüs tähtsal kohal.

Vana-Egiptusele viitab savinõude valmistamisviis, milles savile oli tugevdamiseks lisatud õlgi ja teisi orgaanilisi materjale. Iisraeli aladel selliseid potte ei valmistatud.

Tugevdatud seintega nõude jäänuseid on leitud varem mitmelt poolt Lõuna-Iisraelist.  

«Need nõukillud kinnitavad, et egiptlased oli pronksiajastu alguses jõudnud Iisraeli aladele. Kui varem teadsime, et egiptlased jõudsid Azori, siis nüüdseks teame, et veel põhjapool  asuvasse Tel Avivi. Nad teadsid, kuidas valmistada ja nautida õlut nagu seda teevad tänapäeva telavivlased,» lausus Barkan.

Lisaka õllenõudele leiti ka metssigade, lammaste ja kitsede luid, samuti pronksist pistoda ning kivist tööriistu, millest vanimaid on 6000 aasta vanused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles