Komeedid «värvisid» Merkuuri pinna tumedaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkuur
Merkuur Foto: SCANPIX

USA Browni ülikooli hiljutine uuring näitas, et Merkuuri tumeda pinnase tekitasid planeedist möödunud komeedid, mis jätsid endast maha süsinikku.

Merkuur peegeldab väga vähe valgust, kuid nüüd ilmnes see ei ole tingitud vähesest rauast, edastab BBC.

Teadlased tegid arvutimudeli uurimaks, kui palju süsinikku sisaldavat materjali on planeedist mööda kihutanud komeedid võinud Merkuuri pinnale jätta.

Jõuti järeldusele, et Merkuuri «maalis mustaks» süsinikku sisaldav komeeditolm.

«Juba pikka aega olid liikvel teooriad, et on mingi aine, mis Merkuuri pinna tumedaks ja vähe valgust tagasi peegeldavaks muudab. Varem ei osatud arvata, et selle taga võivad olla komeetidelt pärinevad aineosad,» sõnas USA Lawrence Livermore´i rahvuslaboratooriumi teadlane Megan Bruck.

Meie päikesesüsteemi äärealadelt pärinevad komeedid koosnevad jääst, tahkest süsinikdioksiidist ning veel mitmetest orgaanilistest ja anorgaanilistest lisanditest. Süsiniku osakaal võib neis olla kuni 25 protsenti.

Teadlased tegid katse, milles lasid  lendu basalditükke, mis liikusid kiirusega viis kilomeetrit sekundis, imiteerimaks komeetide lendu.

Kui basaldile pandi suhkrut, mis sulas, siis tekkis tume kiht. Midagi sellist võis toimuda komeetide tõttu ka Merkuuril.

Kui aga basaldile pandi liiva, siis oli tulemus vähem rabav. See lubas oletada, et Merkuuri saab seostada süsiniku ja komeetidega.

«Seega on Merkuur «värvitud planeet», » selgitas planeediuurija Peter Schultz.

Wikipedia: Merkuur on Päikesele kõige lähem ning kõige väiksem meie päikesesüsteemi planeet. Ta asub Päikesele umbes kolm korda lähemal kui Maa. Merkuur teeb tiiru ümber päikese 88 Maa ööpäeva jooksul.

Merkuur kuulub Maa-tüüpi planeetide hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles