Video: teadlased püüavad lahendada Gobi kõrbest leitud Hiina «Stonehenge´i» saladust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stonehenge
Stonehenge Foto: SCANPIX

Arheoloogid avastasid Gobi kõrbe aladelt kiviringid, mis said nimeks Hiina «Stonehenge».

Uurijad püüavad seni nende saladust lahendada ning välja on pakutud teooria, kirjutab Daily Mail.

Oletatakse, et nende rajajateks võisid olla nomaadid, kes kummardasid seal päikest ja tõid ohvreid. Samas ei ole teada, mida nad ohverdasid.

Teadlased kasutasid drooni, et Hiina kiviringidest paremat ülevadet saada. Uurijate sõnul on näha mõningast sarnasust Ühendkuningriigis Wiltshire`i tasandikul asuva Stonehenge`i ja Hiina kiviringide vahel.

Nii originaal Stonehenge`i kui Hiina kivistruktuuride puhul on kivid pärit väljapoolt ehituspiirkonda ning on toodud kohale üsna kauge maa tagant.

Ilmnes ka see, et kiviringides kummardamisel on Hiina loodeosas pikaajalised traditsioonid, kuid samas ei ole nende rajamise ja vanuse kohta peaaegu mitte midagi teada.

Oletatakse, et sinna võidi kunagi ka inimesi matta, kuid selle kohta andmed puuduvad.

Samalaadseid kiviringe on leitud ka Põhja-Mongoolias mäestikualadelt. Välja on pakutud, et sealsed kiviringid viitasid Tšingis-khaani matmispaigale.

«Gobi kõrbe kivistruktuurid on inimeste tehtud ning samasuguseid leidub ka naaberriigis Mongoolias,» sõnas briti Bristoli ülikooli arheoloog Volker Heyd.

Heydi arvates võivad need olla nii matmis-, palvetamis- kui ohverdamispaigad ja pärineda pronksiajastust. Osad kiviringid on aga silmnähtavalt hilisemal ajal valminud, oletatavalt keskajal.

Mongooliast on paarist kiviringist siiski leitud ka inimjäänuseid, kuid enamik arvatakse olevat palvetamispaigad.

Gobi kõrbest leitud vanimad inimkätega tehtud kivistruktuurid on umbes 4500 aasta vanused

Hiina kivistruktuuridest on kõige silmapaistvam niinimetatud Päikesering, mille diameeter on kaheksa meetrit. Selle sees on kunagi olnud ka väiksem kiviring, mis nüüdseks on hävinenud.

Kiviringid asuvad kõrgematel küngastel ning arvatakse, et see tekitas iidsetes inimestes tunde, et nad on jumalale lähemal.

Kiviringe on lisaks Ühendkuningriigile ja Hiinale leitud ka Lähis-Idast ja Lõuna-Ameerikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles