Selgusid staarisaate viimased finalistid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TV3 saate «Eesti otsib superstaari» lohutusvoorust pääsesid finaali Kristjan Kannukene, Karl Mihkel Salong, Jana Liisa Johannson ja Mikk Mäe.

«Eesti otsib superstaari» kuuenda hooaja juba selgunud kuus finalisti on Annabel Guitar, Anelle Tamm, Gertu Pabbo, Risto Paiste, Jüri Pootsman ja Karl Gustav Adamsoo.

Lohutusvoorus osalejate esitused ja kohtunike kommentaarid:

Foto: Erlend Štaub

1.     ELIS LOIK - Alicia Keys  «Wreckless Love» 900 7301

Tanel Padar: Sa üllatasid mind täna taaskord. Näitasid järjekordselt oma mitmekesisust ja teist külge. Ütleme nii, et nähtavasti lisaks minule ja sinule said kõik teisedki aru, et kõrgemad noodid läksid natuke metsa. Aga kellel seda ei juhtuks?

Maarja-Liis Ilus: Meil kohtunikel on võrdlusmoment olemas, sest näeme teid nädalast nädalasse. Ma olen aus sinu suhtes ja ütlen, et kui sa laulsid eesti keeles «Mina jään», puudutas mind nii tugevalt ja ma lihtsalt olen selline inimene, et ma tahan iga kord midagi rohkemat. Ütlen ausalt, et täna ma seda rohkemat emotsiooni ei saanud. Aga sa laulsid hästi, tehniliselt ei ole midagi ette heita. Aga seda sisu ei näinud ma nii palju kui eelmisel korral.

Rein Rannap: See on kena laul ja sa said hästi hakkama sellega. Su hääles on palju ilusaid, omapärased värve. Su vibrato on loomulik. Minu meelest oled sa vahva artist ja alati on sind laval tore näha. Ma usun, et sa saad edasi.

Jarek Kasar: Mulle meeldis, et sa lõid kohe selle õõtsumisega alguses sellise mõnusa meeleolu, nagu hakkaks kuhugi reisile minema ja võtsid meid ka kohe kaasa. See oli väikene reis, võibolla kuskil poes käisid või prügi välja viimas. Ometigi tundus, nagu sa käisid igal pool ära - üleval ja all, siledal ja krobelisel. Mulle väga meeldis, tipp-topp töö!

Foto: Erlend Štaub

2.     JOOSEP EENDRA - Tanel Padar & The Sun «Üksinda üksinduses» 900 7302

Maarja: See on suur asi, et sa pilli mängid. Lauljale annab see palju juurde, kui ta oskan iseennast saata mõnel instrumendil ja see kindlasti aitab loomingulisusele kaasa. Täna võibolla pisut see pill pani mind mõtlema, et ta häiris sul vokaalile keskendumist. Kohati võibolla mõned noodid läksid siia-sinna. Aga tervik oli meeldiv. 

Rein: Sul on väga suured tahtmised, nagu me siit lindilt enne kuulsima. Ma kardan, et su hääles ei ole piisavalt omapära nende elluviimiseks. Tänane, nagu ka eelmine, esitus jäi suhteliselt mittemidagiütlevaks. Youtube'i on paraja suurusega lava sinu jaoks.

Jarek: Youtube on kõige suurem lava üldse, mulle tundub. Klikid on ju tänapäeva ühiskonnas kõige olulisemad. Mis puudutab esinemist, siis sa võtsid viimast sellest. Sa tead ju ka väga hästi, et see võib jääda sinu viimaseks esinemiseks selles saates. Minu jaoks jäi veidi argiseks ja võibolla oli veidi turvaline. 

Tanel: Sa oled suurepärane muusik ja ka mina olen neid klikke seal Youtube'is teinud päris kõvasti sinu nime alt avanevatele videotele. Mulle meeldib, et ma näen sinus pühendumust ja seda muusikut. Muidugi ma ei saa mainimata jätta, et täiesti suurepärane loovalik. Jätka samas vaimus. Ma ei ole nõus sellega, et sa ei üllata. Sa üllatad kogu aeg.

Foto: Erlend Štaub

3.     KARMEN KÕRNAS - Siiri Sisask «Mis maa see on» 900 7303

Rein: Minu jaoks jäi sinu tänane esitus natuke väliseks. Jäi puudu sisseelamisest, teksti mõttest, arusaamisest.

Jarek: Sellise suure laulu puhul on alati see oht, et muutud seda laulu esitades ise pühadusest oimetuks, ehmatad nagu ära ja kaod selle laulu sisse. Kaod selle laulu sisse ära ja sa ei anna enam edasi laulu sõnumit, vaid oma suhet selle lauluga. Mina sain praegu sellest aru, et seda ei nagu ei olnud, et sa olid nagu kohal. Iseasi, kas need keerutused ja asjad, mis seal alguses olid, olid maitsekad või sobisid. Minu meelest mitte. Aga ülejäänud oli täitsa korralik.

Tanel: Mulle tundus just vastupidi, et kõik see, mis sa tegid, oli väga hea. Sinust õhkub lauljana väga palju enesekindlust ja see on väga tähtis. See oli selle laulu üks ilusamaid esitusi, mida ma kuulnud olen.

Maarja: Ma ei tea, mis Reinul nädalavahetusel toimus, aga mul on tunne, et ta on natuke pahas tujus täna. Kui ma võrdlen sinu eelmise nädala laulmist, siis selle looga suutsid palju paremini sõnumit edastada. Meeldis, et sel korral jäid ikkagi rõõmsaks lauldes lugu, mis ei ole selline, mida naeratava näoga laulda.

Foto: Erlend Štaub

4.     MATTIAS SIMSON -  Ray Charles «Oh, What A Beautiful Morning» 900 7304

Jarek: Kui sa esimest korda meie ette astusid, rääkisime sind taga, kui sa olid ära läinud. Ütlesime sünkroonis, et see mees oli nagu Ray Charles. Täna laulsidki vanameistri enda laulu ja see mõjus kuidagi hästi loomulikult. Kui mu sõber Reinule meeldib, et laulja virutab nii, et lendab kopsutükke ja kõike, siis mulle meeldib, kui läheb õrnalt, läbi sulepadja. Tulemus peab olema niikuinii üks - peab andma edasi mõtet. Minu meeles sa said sellega fantastiliselt hakkama. Vaieldamatult üks mu lemmikuid.

Tanel: Minu jaoks on meeldiv üllatus, et sa oled väga stabiilne. Nähes eelnevaid voore ja ka saate läbimängudes, kuidas sa suudad väga kindla peale ära laulda ja hästi ning kõik, mis sa oled otsustanud vokaalselt teha, see kõik õnnestub sul. See on müstiline! See on imetlusväärne.

Maarja: Sinus on nii palju muusikat ja see peab sealt välja tulema nii või naa, ükskõik, kuidas sul siin saates läheb. Ma loodan, et läheb hästi, sest nii läbinisti musikaalset inimest... Noh, mõned on siin saates olnud, aga tõesti, sa oled justkui muusika ise ja see kõik tuleb sinu hingest ja südamest. Seda on lihtsalt rõõm vaadata. Tundub vahel, et sa oled vales kohas sündinud, see sinu stiil on nii ebaeestlaslik, sa laulad väga heas inglise keeles. Mingi Ameerika nõks on sinus sees ja see tuleb nii loomulikult, mille pärast seda ongi väga äge kuulata.

Rein: Need kolm igapäevaselt laulmisega tegelevat inimest kiitsid sind, aga mina lihtinimesena pean paraku ütlema hoopis teist juttu. Mina ei saanud aru tegelikult, mis sind ühendab sellise muusika ja sellise looga, sellise sajandialguse muusikaga. Sellise madala energiatasemega, kuidas sa esined, ma ei kujuta ette, kuidas sa suudaksid suuri saale valitseda. Kuskil lõkke ääres küll...

Foto: Erlend Štaub

5.     CAROL SUUREVÄLJA - Tanel Padar & The Sun  «Lootusetus» 900 7305

Tanel: Rein, kuidas sulle tunduvad mu lood muidu? On okeid?

Rein: Kuidagi katkes ära lõpp, ma just mõtlesin, et peaks ütlema sulle... Lõppu ei olnud üldse, see jäi õhku.

Tanel: Nagu praegu kuulsin ja oli ka kuulda, et sa oled natuke tõbine. See on varakevade kõige suurem miinus. Endalgi siin... Ma tean, et Jarek on ka punase ninaga seal grimmi all. Ma ei ole seda lugu kunagi kuulnud naisterahva esituses ja ma isegi ei ole mõelnud, kuidas ta võiks kõlada. Ma nägin nüüd seda lugu kuidagi teisest perspektiivist ja kuidagi nagu tore oli. Mulle meeldis. 

Maarja: Ma julgen arvata, et palju neid naisi ei ole, kelle esituses see lugu kõlaks loomulikult. Ma ei kujutaks ette sellist peenema häälega naisterahvast kusagilt kõrgemalt seda lugu laulmas, aga sinule sobis see ideaalselt ja väikene tõbi tegi seda veelgi kihvtimaks. Mina küll unustasin selle ära, et sul hääl pole võibolla nii heas korras, kui ta võiks olla. Sa ikka suutsid väga hästi sellesse loosse sisse minna ja esitasid seda hingest. See on väga suur asi, mida ma sinu juures hindan.

Rein: Jaa, see tumedus ja kahin on muidugi kenad, aga minu jaoks siiski...

Maarja: Khm! Rein, mis sul juhtus nädalavahetusel? Pärast räägime sellest. Mingi jama oli. 

Rein: Ma olen aus ja õiglane lihtsalt! Esimest kiitsin ja kohe ma hakkan jälle kiitma, proovi põhjal. Natuke eemalolevaks ja suletuks jäid sa, nagu sa üldiselt kipud jääma.

Jarek: Mina kujutan täiesti ette, kui raske sul võib laval olla. Mul oli ka eile kontsert, läksin lavale ja lihtsalt rögisesin seal nagu Louis Armstrong vee all. Siis ma tulin lavalt maha ja olin hästi õnnetu, et nii läks. Siis tuli üks inimene juurde ja ütles, et minu võitlust selle haigusega oli nii huvitav vaadata. Nüüd ma praegu nägingi sinu võitlust selle haigusega ja see pani kaasa elama. Seda oligi hästi huvitav vaadata. Ma julgen öelda, et esimese lahingu nende külmapoistega oled juba võitnud. Võida nüüd sõda ka.

Foto: Erlend Štaub

6.     KRISTJAN  KANNUKENE - Louis Armstrong «Summertime» 900 7306

Maarja: Juhhuu! Meil on ikka väga mitu inimest siin sel aastal, kes on ikka muusikast nii läbi ja lõhki läbi imbunud ja ma olen täiesti kindel, et isegi Rein Rannapi tuju läks praegu paremaks. No vapustav! Muidugi sellest on kahju, et loo aeg on väga lühike ja need oli kohati kentsakad hüpped, et korraks viiuli taha ja siis hopsti! tagasi mikrofoni juurde. Samas sa olid nii äge kõige selle juures ja natuke kohmetu, aga lõpus, kui tuli selline suur aplaus, siis sa olid ise ka veidi ehmunud, et vau, oligi vist äge. Oligi õudselt äge, sa oled nii lahe!

Rein: Sa oled hoopis teistsugune kui teised esinejad. Sa õilistad meie saadet oma muusikalise haritusega ja väga tõsise suhtumisega. Kõik nüansid ja detailid on sul alati läbi mõeldud ja ette valmistatud. Sa oskad ka väga hästi pinget hoida.

Jarek: Tõeline meistrimees! Milline laulmine ja millised topeltnoodid vioolaga. Korralik Curly Strings toimus meil siin täna. Ma olen ka seitse aastat õppinud viiulit, olgu siis kõigile muusikakaugetele inimestele, kes sind eelmine kord edasi ei hääletanud, seletatud, et viiul on veidi teistsugune pill kui vioola. Viiul on natuke väiksem ja mängib kõrgemalt. See on vioola, mis on Kristjanil käes. Mina omal ajal arvasin, et see viiuli õppimine on rõve kohustus, mis tuleb kähku ära teha, enne kui saab omaloominguga tegelema hakata. Sinul, mulle tundub, on asjad kuidagi selgemad. Sa saad aru, et see viuuli õppimine aitab loomingule kaasa. Müts maha selle eest!

Tanel: Sa oled nii mitmekülgne ja andekas ja seda sära su silmis on lust vaadata, ükskõik, mida sa teed. Sa oled nagu mees teiselt planeedilt ja mul on kahju, et mina sellelt planeedilt ei ole.

Foto: Erlend Štaub

7.     KARL MIHKEL SALONG - Terminaator «Torm» 900 7307

Rein: Mina arvan küll, et sinus on piisavalt jõudu ja sisemist haaret. Kõrgemalt ja valjemini meeldib mulle rohkem, kui sa laulad. Igal juhul kahtlust ei ole, et sa finaalikohta sel aastal väärid.

Jarek: Mul oli endal au olla selle loo Inese versiooni esmaettekande juures, kus laua taga kõik inimesed nutsid, kui Ines laulis. Vaatasin ka Maarjale otsa laulu ajal ja Maarja punnitas, aga ei tulnud pisarat. Sinu esitus oli veider kombinatsioon Jaagupi, sinu enda ja Inese versioonist. Ma mõtlesin uue naljaka nime välja - Karl Ines Salonginaator. Võibolla ei olnud ka naljakas, aga rahvas pidi naerma, kui keegi nalja teeb. Ma südamest loodan, et sina jääd saatesse. Kui ei, siis võta mõttesse, et Tallinn Music Week ja Eesti Laul jne.

Tanel: Mulle meeldis, mis sa enne laulmist ütlesid, et sa unistad sellest hetkest, kui sa oled lava peal ja publik laulab refrääni. Ma arvan, et siin laua taga nii mõnedki meist teavad, mida see tähendab. See on tõeliselt ülev tunne. Samas sõna refrääniga tuli mul meelde, parafraseerides ühte Eesti kultusfilmi, et "mu elus olnud palju salme, kuid refrääniks jääte ikkagi teie". Kui nüüd tuua see lause meie saate konteksti, siis kõik need lauljad, kes finaali pääsevad, on salmid, siis ma loodan, et sa oled refrään.

Maarja: Vastupidiselt Reinule meeldisid mulle need madalamad algusenoodid ka väga ja siis, kui sa võtsid refrääni sealt ülevalt ja see tuli sul nii hästi välja, siis ma muutusin natuke kurvaks - sel aastal on nii palju häid muusikuid. Siin saates su tee ei lõpe ja kuidas iganes selles saates läheb, aga milline hääl sul on, milline sisseelamisvõime. See lugu sai jälle uue energia ja uue kõla.

Foto: Erlend Štaub

8.     JANA LIISA JOHANNSON - Bruno Mars  «When I Was Your Man» 900 7308

Jarek: Nonii, nöpsik! Särasid täna jälle meie ees ja seda oli väga hea vaadata. Lõi sellise pildi ette, et meie neljakesi oleme teletupsud ja sina oled siis see kõkutav päike kollase kleidiga. Miks mitte, kui üks Jana on võitnud selle saate, siis miks teine ei võiks sinnapoole minna. Laulmine iseenesest jäi natuke mustaks ja võibolla ei olnud nii huvitav. Aga ma unustasin kohe selle jutu ära, mis ma praegu rääkisin, sest sinu sära on ikka nii nakatav. 

Tanel: Tõesti, sa astud ruumi ja ruum lööb särama. Algus ja lõpp jäi natukene nõrgaks, aga vahepealne oli väga ilus. Kui oleks kuidagi nii saanud, et loo lõpus oleks lokid ka tagasi tulnud, siis oleks olnud viis pluss. Praegu on lihtsalt viis.

Maarja: Mulle meeldib, kui asjad on balansis, ja minu meelst oli täna seda metalset kõla sinu hääles natuke liiga palju. Siis, kui sa virutasid kõik need tugevad noodid ära, ja läks lõpuosaks, mida ma tegelikult väga ootasin ja mõtlesin, et see heliseb, siis sul oli juba võhm natuke otsas. Ülioluline on see, et sa oskad arvestada oma võimeid ja ressurssi ja tead, et täpselt selline see lugu on ja vead lõpuni välja. Sellest jäi mulle natuke väheks, aga väga armas oled sa ikkagi.

Rein: Lauljad jälle irisevad mingite vokaaltehniliste detailide kallal. Väga hea oli kõik! Sa oled õrn naisterahvas, aga hääl on sul väga võimas. See RnB stiil tundub sulle väga sobivat. Tekstis olevate meeleolumuutustega muutsid ka oma hoiakut. Väga hea!

Foto: Erlend Štaub

9.     SIRET TUULA - Heidy Tamme «Pühapäev» 900 7309

Tanel: Minu jaoks oli väga usutav esitus ja see lugu sobib tänasesse õhtusse nagu rusikas silmaauku. Mulle meeldis tänane esitus, su hääles oli kauneid värve ja sa valitsesid täna oma häält väga hästi.

Maarja: Tihtilugu olen Taneliga nõus, sel korra ma päris täielikult ei nõustu, kas see esitus oli nii usutav. Ma olen sind näinud erinevates olukordades ja ma pole päris kindel, kas sinu hinges oli see rõõm, et täna on pühapäev. See oli jällegi väga tehniline esitus, väga kihvt musikaalselt. Minu kõrvale oli see värske ja uudne lahendus, aga mulle natuke tundub, et sa oled paremaks võimeline.

Rein: Väga toredasti tegita Jakkoga kahekesi sellest vanast loost moodsa variandi. Millele tasub mõelda on võibolla see, et terve laul ei jääks sirgjooneliseks ja ühemõtteliselt.

Jarek: Mulle üldiselt kontrastid meeldivad, et laulad rõõmsast pühapäevast, aga seda on selline rahulikum. Aga kuidagi mul läksid mõtted sinu laulmise ajal sinise ja paha esmaspäeva peale. Ei olnud seda sära. Aga ma kuulsin, et sa oled ka pisikuga pihta saanud. Võibolla oligi keeruline olla selle haigusega seal laval. Jällegi mina mõistan sind ja tunnen kaasa. 

Foto: Erlend Štaub

10.   MIKK  MÄE - Bruno Mars «Lazy Song» 900 7310

Maarja: Sinu esitus mõjus loomulikuna ja oli selline mõnus ja pingevaba kuulamine. Võibolla kohati isegi liiga pingevaba. Samas väga musikaalne. Sinu hääles on erinevaid värve ka siis, kui sa vaikselt laulad, mis on väga kihvt. Mulle just meeldiski, et sa ei pannud millegagi üle.

Rein: Sa oled päikesepoisina meile palju rõõmu toonud. Sul on ilus hääl, jää kindlasti laulma. Mis oht sul on, et sa võid jätta naiivse mulje vahel. Tänane laul oleks andnud palju löövamaks ja kelmikamaks ettekandeks. 

Jarek: Pinget oli vähe. Kui see laul räägib laisklemisest, siis ega laisklemist ei saa ka nii lõdvalt võtta. See on ka keeruline asi ja nõuab palju harjutamist. Sa proovisid küll lõdvalt võtta, aga ikka kukkus välja natukene nagu Buratino. 

Tanel: Mina nõustun pigem Maarjaga. Ma ei leia, et arist peaks laulmise ajal lava peal üherattalisega ringi sõitma ja olema kuidagi vaimukam või kelmikam. Minu arust sa olid piisavalt vaba. Nii, nagu see lugu ka eeldab. Sinus on miski, mis paneb vaatama ja kuulama. Sa sobid lavale.

«Eesti otsib superstaari» on TV3 otse-eetris pühapäeviti kell 19.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles