Arheoloogid otsivad järgmise keskaegse Inglise kuninga jäänuseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise kuningat Stephanit kujutav keskaegne joonistus
Inglise kuningat Stephanit kujutav keskaegne joonistus Foto: Wikipedia.org

Briti arheoloogid asusid pärast Richard III leidmist, uurimist ja uuesti matmist otsima järgmise kuninga jäänuseid.

Tegemist on William Vallutaja pojapoja, Inglise kuningas Stepheniga, kes ajalooallikate andmetel suri 1154. aastal, edastab Daily Mail.

Seda kuningat otsitakse Kentis Favershamist kunagise kloostri alalt.  

Kuningas Stephen sai troonile 1141. aastal pärast kuningas Henry I surma.

Ta maeti Favershami kloostrisse nagu ka ta naine, kuninganna Matilda ning nende poeg, prints Eustace.

Favershami klooster lõhuti 1538. aastal kuningas Henry VIII käsul. Esimest korda tehti selle kloostri aladel väljakaevamisi 1965. aastal, kuid siis Stepheni jäänuseid ei leitud.

Kenti arheoloogi Brian Philipi sõnul tegi ta ajaloodokumentide ja jooniste põhjal kindlaks paiga, kuhu Stepheni ja ta pereliikmete maised jäänused võidi matta.

«Tegin kindlaks, kus see kuningas suure tõenäosusega maeti. 1965. aastal ei leitud luid, kuid siis ei kaevatud põhjalikult,» teatas arheoloog.

Ta lisas, et kuigi Richard III oli kuulsam ja tuntum ning ta sai matused, mida vääris, on ka kuninga Stephen sama väärt.

«Kuningas Stephen suri ja maeti 330 aastat enne Richard III ning sellel põhjusel ei ole ta nii lihtsalt leitav kui Richard III. Aeg on oma töö teinud ning kui Richard III matmiskloostrist on üsna palju järel, siis Stepheni omast mitte nii palju,» selgitas asjatundja.

Philip loodab väljakaevamistega teha algust sellel nädalalõpul.

Wikipedia: Inglise kuningas Stephen (1092 – 25. oktoober 1154) oli William Vallutaja lapselaps ning Inglise kuningas alates 1135. aastast kuni surmani. Ta oli oma naise kaudu ka Boulogne´i krahv.

Stepheni ja ta sugulase Matilda vahel tekkis kodusõda pärast mida sai Inglise troonile Matilda poeg Henry II, kes oli esimene Angevini dünastia kuningas.

Stephen sündis Prantsusmaa keskosas Blois. Ta isa oli Blois krahv Stephen-Henry, kes suri kui Stephen oli väike. Teda kasvatas ta ema, krahvinna Adela ning onu, kuningas Henry I.

Stephen abiellus Boulogne`i Matildaga ning sai sellega nii Briti saartel Kenti kui Prantsusmaal Boulogne`i. Tegemist oli tollase ühe jõukama aadlisoost paariga.

Kui Inglise kuningas Henry I 1135. aastal suri ruttas Stephen Inglismaale, et ise kuningaks saada. Ta õnnestuski see oma venna, mõjuvõimsa kirikutegelase Blois Henry abil.

Samas tekkis tal selle tõttu konflikt Henry I tütre Matildaga, kes samuti tahtis Inglise troonile ehk saada kuningannaks. Nende kahe vaheline kodusõda kestis kuni 1153. aastani, kuid juba 1154. aastal Stephen suri.

Stephen kroonis küll oma poja Eustace´i uueks Inglise kuningaks, kuid tegelikult sai selleks Henry II.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles