Itaalia soovib Napoli pitsa võrdsustamist Eesti suitsusaunaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margherita pitsa
Margherita pitsa Foto: SCANPIX

Itaalia võimud esitasid UNESCOle avalduse, et kaalutaks Napoli pitsa kandmist maailmapärandi nimekirja.

Itaallaste arvates on Napoli pitsa võrdne Vahemere köögi ning Eesti suitsusaunakombestikuga, mis on juba kantud ÜRO vaimse kultuuripärandi nimekirja, edastab AFP.

ÜRO kultuuri- ja teadusorganisatsiooni UNESCO vaimse pärandi hulka kuuluvad need kultuuriilmingud, mis pärinevad varasematelt põlvedelt ning on säilinud tänapäevani.

Napoli stiilis pitsa arenes millalgi ajavahemikul 1715 – 1725. Sellele pitsale on iseloomulik väga õhuke põhi, mida küpsetatakse kiiresti kiviahjus. Pitsapõhi ei tohi olla paksem kui kolm millimeetrit ning seda küpsetataks 60 – 90 sekundit 485 kraadi juures ahjus, mille tuli on tehtud tammepuudega.

Napoli pitsale annavad talle omase erilise maitse vulkaanilises pinnases kasvanud San Marzano tomatid, pühvlipiimast mozzarella juust, oregano, küüslauk, basiilik ja oliivõli.

Alates 1889. aastast kannab see pitsa nime Margherita.

Legendi kohaselt tekkis see pitsa kui Itaalia kuninganna Margherita palus ühel Napoli pitsavalmistajal teha pitsa, mis sobiks nii talle kui kogu rahvale söömiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles