President Ilves: muusika ei tohi olla riigi teenistuses

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Muusika, sealhulgas rokk- ja punkmuusika, on oma olemuselt suuresti vastand võimule, ütles president Toomas Hendrik Ilves täna Tallinn Music Weeki avakõnes.

Ta nentis, et on igal aastal Tallinn Music Weeki avades rääkinud sellest, kuidas inimesed on isegi vabas maailmas sattunud muusikat tehes probleemidesse – olgu näiteks Elvis Presley, MC5, The Doors – ja kuidas suletud ühiskondades on olukord veelgi hullem.

«Rohkem paneb mind muretsema, kui asjad arenevad teises suunas, kui rokkmuusika pannakse n-ö riigi teenistusse,» ütles president Ilves, soovitades kuulajatel toksida Youtube’i otsingumootorisse «Biker show Sevastopol 2014», mis ilmestab seda selgelt ning on süntees kõikidest kunstivormidest ja totalitaarsest ideoloogiast – rokkmuusika, hip-hop, valgus-show, balletitantsijad, ilutulestik, riigilippudega varustatud Harley Davidsonid, tankid laval, sõda ja vihkamine.

Põhimõtteliselt on Sevastopolis toimunud ürituse näol tegemist Richard Wagneri idee Gesamtkunstwerk realiseerimisega, mille kõrval kahvatub isegi Leni Riefenstahli film «Triumph des Willens» ehk «Tahte triumf».

President Ilves avaldas heameelt, et Tallinn Music Week ei ole seitsme toimumisaasta jooksul kaotanud oma värskust ja võimet inimesi positiivses võtmes kaasata ning hoiab jätkuvalt meie iseseisvuse vaimu ja vabadust kuulata ilma riikliku sekkumiseta seda, mida iga inimene soovib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles