Loe: BBC aruanne paljastab Jeremy Clarksoni juhtumi karmid detailid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

BBC otsutas «Top Geari» saatejuhi Jeremy Clarksoni lepingut mitte uuendada, kuna selgus, et ta lõi tüli käigus saate produtsent Oisin Tymonit.

Loe, milline oli BBC peadirektor Tony Halli kommentaar ja Ken MacQuarrie läbi viidud juurdluse tulemus:

Ken MacQuarrie aruanne

9. märtsil 2015 teatas Jeremy Clarkson BBC juhtkonnale, et tal oli võttepaigal Põhja-Yorkshire'is Simonstone Hall Hotelis füüsiline ja verbaalne intsident «Top Geari» produtsent Oisin Tymoniga. Intsident leidis aset 4. märtsil 2015 ja Jeremy Clarkson eemaldati 10. märtsil töölt juurdluse ajaks.

Mul paluti läbi viia uurimine, et tuvastada faktid juhtunu kohta. Uurimise käigus, mis vastas BBC tavapärasele praktikale, intervjueerisin mitmeid tunnistajaid ja teisi juhtumiga seotud inimesi. 

Pärast intervjuude läbiviimist ja asitõendite kaalumist järeldan järgmist: Oisin Tymon sattus 4. märtsil 2015 provotseerimata füüsilise ja verbaalse rünnaku sihtmärgiks Jeremy Clarksoni poolt. Füüsilise rünnaku käigus löödi Oisin Tymonit, mille tagajärjeks oli paistetus ja huule veritsemine. Verbaalne rünnak kestis pikema aja vältel, nii füüsilise rünnaku ajal kui pärast seda.

Konkreetsed faktid, mille leidsin juurdluse käigus: 

  • 4. märtsil toimus Surreys «Top Geari» filmimine ning kõik saatejuhid olid samal õhtul sõitnud Põhja-Yorkshire'i võttepaigale.
  • Intsident leidis aset Simonstone Hall Hoteli siseõuel, kus Oisin Tymon töötas «Top Geari» jaoks.
  • Füüsiline rünnak kestis umbes 30 sekundit ja see lõppes pärast pealtnägija vahelesegamist.
  • See on tõsi, et Oisin Tymon ei hakanud vastu.
  • Oisin Tymonit sõimati rohkem kui korra - see juhtus nii rünnaku ajal kui hiljem hotellis ning selle hulka kuulusid kõige karmimad vandesõnad ja ähvardused vallandamisest. Sõim oli nii vali, et seda kuuldi hotelli söögitoas ja hotelli magamistoas.
  • Jeremy Clarksoni kasutatud alandav ja teotav kõnepruuk, mis oli seotud Oisin Tymoni ja teiste «Top Geari» tiimi liikmetega, jätkus hotellis pikemat aega ja teiste inimeste ees.
  • On selge, et Oisin Tymon oli intsidendi tõttu šokeeritud ja stressis ning ta uskus, et ta on töö kaotanud.
  • Pärast rünnakut sõitis Oisin Tymon ise lähedalasuvasse traumapunkti läbivaatusele.
  • Järgnevatel päevadel tegi Jeremy Clarkson mitu katset vabandada Oisin Tymoni ees tekstisõnumi ja e-kirja vahendusel ning silmast silma.
  • On fakt, et Jeremy Clarkson teatas intsidendist BBC juhtkonnale ise.

Jeremy Clarkson ega ükski tunnistaja ei vaidlustanud seda, et Oisin Tymon oli provotseerimata füüsilise ja verbaalse rünnaku ohver. Mulle on samuti selge, et Oisin Tymon on «Top Geari» tiimi tähtis loov liige, keda hinnatakse ja austatakse. Intsidendi tõttu on ta kogenud märkimisväärset isiklikku kannatust, mis polnud mingil määral tema süü.

Tony Hall
Tony Hall Foto: SCANPIX

BBC peadirektor Tony Halli avaldus

Teatan suure kahetsusega, et ütlesin täna Jeremy Clarksonile, et BBC ei uuenda tema töölepingut. Ma ei suhtunud sellesse otsusesse kergelt. Tegin seda pärast faktide hoolikat kaalutlemist ja nii Jeremy kui Oisin Tymoniga kohtumist.

Olen tänulik Ken MacQuarrie'le selle eest, kui põhjalikult uuris ta 4. märtsil toimunud intsidenti. Arvestades ilmselget ja siirast avalikku huvi, avaldan selle juurdluse raporti. Mulle ei valmista see mingit naudingut. Ma avaldan selle vaid seetõttu, et inimesed mõistaksid juhtunu tausta. Ma tean, kui populaarne see saade on ja tean ka seda, et mu otsus tekitab vastakaid arvamusi.

Seotud isikud pole peamisi fakte vaidlustanud.

Tahan välja tuua kolm punkti.

Esiteks - BBCs töötab palju erinevate arvamustega inimesi. Meie tugevus on seesama mitmekesisus. Isepärased ja erinevad hääled on meile hädavajalikud, kuid nende hinnaks ei saa olla mis iganes. Kõigil BBC töötajatel on sündsuse ja austuse standardid. Ma ei saa heaks kiita seda, mis juhtus kõnealuse intsidendi puhul. Töötaja, kes oli täiesti süüta osapool, pidi ise sõitma kiirabisse pärast seda, kui ta sattus füüsilise ja kestva verbaalse rünnaku ohvriks. Minu jaoks ületati siin piir. Kõigile peavad kehtima samad reeglid hoolimata auastmest, avalikest suhetest või ärilistest kaalutlustest.

Teiseks - see kõik on olnud kõigi jaoks raske ja seda eriti Oisini jaoks. Tahan, et oleks selge - selle intsidendi puhul ei lasu temal mingit süüd. Ta on algusest lõpuni käitunud äärmiselt väärikalt. BBC vanemprodutsendina on tal jätkuvalt oluline roll organisatsiooni tulevikus.

Kolmandaks - ilmselgelt ei soovinud keegi meist leida end sellest olukorrast. See otsus ei tohiks mingil juhul vähendada Jeremy Clarksoni erakordset panust BBC heaks. Ma olen alati ise olnud tema töö ja «Top Geari» suur fänn. Jeremy on erakordne talent. Ta lahkub küll BBCst, kuid olen kindel, et ta lõbustab ja hämmastab publikut veel palju aastaid.

BBC peab nüüd tegelema «Top Geari» uuendamisega 2016. aastaks. See saab olema suur väljakutse ja pole mõtet vastupidist teeselda. Palusin Kim Shillinglaw'l uurida, mida me võiksime teha järgnevatel kuudel. Ma palusin tal ka uurida, kuidas saaksime käesoleva hooaja viimased episoodid vaatajate ette tuua.

Jeremy Clarkson peidab end pärast vallandamisteadet
Jeremy Clarkson peidab end pärast vallandamisteadet Foto: Steve Parsons/AP
Ajakirjanikud 25. märtsil BBCst vallandatud Jeremy Clarksoni maja ümber
Ajakirjanikud 25. märtsil BBCst vallandatud Jeremy Clarksoni maja ümber Foto: Steve Parsons/PA Wire/Press Association Images
Ajakirjanikud 25. märtsil BBC kontori ees
Ajakirjanikud 25. märtsil BBC kontori ees Foto: Anthony Devlin/PA Wire/Press Association Images
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles