Video: NASA kulgur Curiosity avastas Marsilt lämmastikku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Marsi kulgur Curiosity
NASA Marsi kulgur Curiosity Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA kulgur Curiosity leidis Marsilt lämmastikuühendeid.

Curiosity on uurinud alates 2012. aasta augustist 153 kilomeetri laiust Gale´i kraatri ala, kust on võtnud pinnaseproove, edastab Discovery News.

Kolmest paigast võetud proovid näitasid lämmastikku sisaldavaid oksüdeerunud ühendeid.

«Neis pinnaseproovides oli rohkem lämmastikku kui Maal tehtud uuringutes arvati olevat. Tegemist on lämmastikoskiidiga,» teatasid NASA Curiosity programmi uurijad.

 Teadlaste sõnul ilmnes lämmastikoksiid kui Marsi pinnaseproovide uurimise käigus.

«Maal on lämmastik vajalik, kuna mängib tähtsat rolli biomolekulide sünteesis. Marsil lämmastiku leidmine aga viitab sellele, et seal võisid kuangi olla head tingimused elu tekkeks,» teatasid NASA uurijad.

Lämmastik on vajalik väga erinevatele eluvormidele, see on aluseks ka DNAle (desoksüribonukleiinhape) ja RNAle (ribonukleiinhape), mis on päriliku informatsiooni säilitajad ja edastajad. Samuti osaleb lämmastik valkude loomisel. Valgud aga on näiteks juuste ja küünte põhimaterjal.

NASA teatas, et Marss on üsna ebasõbralik ja eluta paik ning sealt ei ole võimalik leida eluvorme nagu Maal.

Teadlaste sõnul võib Marsi lämmastik pärineda mittebioloogilistest protsessidest nagu meteoriidi kokkupõrked ja äikesetormid.  

Curiosity on varem leidnud Marsilt orgaanilisi molekule ning vedelas olekus vett. Need kaks on elu tekkel vajalikud.

«Kui leitakse lämmastiku biokeemiline vorm, siis toetakse see teooriat, et Gale`i kraatris võisid kunagi olla elu tekkimiseks soodsad olud,» lausus planeediteadlane Jennifer Stern.

 Curiosity tegi Gale´i kraatris pinnasepuurimisi paikades, mis kannavad nime Rocknest ja Yellowknife Bay.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles