Raport: Gröönimaa liustike sulamine on aeglustanud Golfi hoovust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gröönimaa liustikujää
Gröönimaa liustikujää Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise teadlastegrupi raporti kohaselt on Golfi hoovus Gröönimaa liustike sulamise tõttu aeglustunud, mõjutades Põhja-Euroopa kliimat.

Golfi hoovus on aeglustunud 15 – 20 protsenti ning sellel arvatakse olevat tulevikus suur mõju selle hoovuse mõjusääri jäävatele aladele, edastab YLE.

Golfi hoovus toob ekvaatori juurest sooja pinnavett põhjasuunas. Põhjas vesi jaheneb, muutub raskemaks ning vajub alla moodustades lõunapoole liikuva veemassi.

Teadlaste andmetel on Golfi hoovus viimase 100 aastaga märgatavalt aeglustunud ning aeglustumine kiirenes 1970. aastatel.

Teadlased analüüsisid arvutimudeli abil Golfi hoovuse muutumist rohkem kui 1000 aasta jooksul.

Uurijate arvates on aeglustumise põhjuseks kliimasoojenemine, mille tagajärjel Gröönimaa liustikud on hakanud kiiresti sulama. Liustike mage vesi on soolasest veest kergem ning selle tõttu ei vaju jahtunud vesi enam nii kiiresti põhja.

Ajavahemikul 1900 – 1970 on Gröönimaa liustikest Atlandi ookeani põhjaossa jõudnud umbes 8000 kuupkilomeetrit liustike sulamise vett.

1970 – 2000 lisandus Gröönimaalt veel 13 000 kuupkilomeetrit liustike sulamisvett.

«Gröönimaa liustike mageda vee jõudmine Atlandi ookeani teeb Golfi hoovuse senise liikumise aeglasemaks ning see protsess võib veelgi kiireneda,» selgitas Taani ja Gröönimaa geoloogiliste uuringute keskuse teadlane Jason Fox.

Raporti kohaselt mõjutab Golfi hoovuse aeglustumine otseselt Põhja-Euroopa kliimat. Seega tuleb kliimamudelite loomisel aina enam arvestada Golfi hoovuse muutuste mõjuga.

«Senised kliimamudelid ei ole muutusi eriti arvesse võtnud. Arvatakse, et Golfi hoovuse muutused on minimaalsed või ei ole Gröönimaa liustike sulamisel nii suurt mõju,» selgitas USA Pennsylvania ülikooli teadlane Michael Mann.

Golfi hoovuse muutumine ei mõjuta ainult kliimat, vaid sellele on negatiivne efekt ka ookeani ökosüsteemile, kalakasvandustele ning rannaääres elavate inimeste tegevusele.

Golfi hoovuse aeglustumisega kaasnevad ilmaolude muutused mõlemal pool Atlandi ookeani, nii Põhja-Ameerikas kui Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles