Video: milliseid grimasse teeb suitsetava ema loode?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loote grimassid
Loote grimassid Foto: Youtube

Briti Durhami ja Lancasteri ülikooli arstiteadlased uurisid, milliseid nägusid ja grimasse teeb loode, kui ema suitsetab.

Arst Nadja Reissland kasutas loodete uurimisel 4D ultraheli, kirjutab metro.co.uk.

Uuriti 20 rasedat, kellest neli suitsetas keskmiselt 14 sigaretti päevas.

Uuring näitas, et looted reageerisid ema suitsetamisele, muutes näoilmet ning liigutades end märgatavalt rohkem kui need looted, kelle ema ei suitsetanud.

Reisslandi kinnitusel muutusid suitsetavate emade looted väga rahutuks.

Teada on, et looted liigutavad enne sünnitähtaega vähem, kuna nad on oma keha üle parema kontrolli saavutanud. See ei pruugi aga kehtida nende loodete kohta, kes on suitsetavate naiste üsas.

Suitsetavate naiste lapsi ohustavad närvisüsteemi arengus mahajäämine ja veel mitmed arenguprobleemid.

«Vaja on laialdasemat uuringut, mis kinnitaks, et loote stressi ja ema suitsetamise vahel on seos ning ema suitsetamine ohustab sündimata lapse tervist,» sõnas Reissland.

Arstiteadlase arvates võivad aidata rasedate suitsetamist ennetada õpetlikud videod, mis näitavad, mis juhtub lootega, kui ta tunnetab ema suitsetamas.

«Nüüdistehnoloogia aitab näidata seda, mis varem varju jäi. Üks neist on ema suitsetamise mõju lootele. Nüüdne uuring tõestas uuesti, et ema rasedusaegne suitsetamine on lootele kahjulik,» lisas uuringu kaasautor Brian Francis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles