India spikerdamisskandaali tõttu vahistati 300 inimest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India lapsevanemad ronivad mööda kooli seinu, et aidata lastel eksamite ajal spikerdada
India lapsevanemad ronivad mööda kooli seinu, et aidata lastel eksamite ajal spikerdada Foto: SCANPIX

Indias Bihari osariigis vahistati umbes 300 inimest, kui tuli avalikuks massiline spikerdamine kümnenda klassi lõpueksamitel.

Sel nädalal jõudsid meediasse fotod, millel saab näha, kuidas õpilaste sõbrad ja vanemad mööda kooli välisseinu ronisid, et eksamitegijatele vastuseid ette anda, vahendab BBC News. 

Suur osa vahistatutest olid lapsevanemad. Vähemalt 750 õpilast on koolist välja visatud.

Puhtalt Biharis teeb kooli lõpueksamied 1,4 miljonit õpilast ning testi läbimine on elutähtis, kuna see annab võimaluse karjääriks ja paremale elujärjele saamiseks.

India võimud tunnevad spikerdamisskandaali tõttu suurt häbi, kuna selle üle heidetakse nalja sotsiaalmeedias. 

Õpilased kopeerisid vastuseid sisse smugeldatud märkmepaberitelt ja eksamikeskuste ette paigutatud politseinikele pakuti isegi altkäemaksu, et nad silma kinni pigistaks.

Bihari peaminister Nitish Kumar mõistis petmise hukka ja rõhutas, et need fotod ei peegelda tema osariigi kogu olemust. Ta hoiatas, et oma lapsi spikerdamisel aitavad vanemad teevad pikemas plaanis lastele kahju.

Haridusmister PK Shahi ütles, et ilma vanemate abita oleks raske õiglaselt eksameid läbi viia, kuna potentsiaalsete abistajate hulk on väga suur. «Ühte õpilast aitab kolm või neli inimest, mis tähendab, et õpilastel aitab spikerdada kuus kuni seitse miljonit inimest. Kas ainult valitsuse ülesanne on hallata selliseid rahvahulki ja läbi viia sajaprotsendiliselt tasuta ning õiglane eksamineerimine?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles