Päikesevarjutuse selfie´d võivad jätta nägemisest ilma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesevarjutus
Päikesevarjutus Foto: SCANPIX

Selle nädala reedel, 20. märtsil näeb maailma mitmes paigas kas täielikku või osalist päikesevarjutust.

Silmaarstide sõnul võivad aga sel ajal nutitelefonidega tehtavad selfie´d kahjustada silmi ning tekitada isegi pimedaks jäämise, kirjutab msn.com.

«Tänapäeva nutiseadmetega päikesevarjutuse ajal enesepildi tegemine võib kahjustada silma võrkkesta sama moodi nagu Päikesesse vaatamine kaitseprillideta,» teatasid asjatundjad.

Nad lisasid, et päikesevarjutuse vaatamine tavaliste päikeseprillidega ei kaitse silmi. Need, kes soovivad selle kosmosefenomeni ajal selfie`sid teha, peaksid kandma spetsiaalseid kaitseprille, mis blokeerivad ohtlikud kiired ning aitavad ennetada silmade makulopaatiat.

USA silmaarst Daniel Hardiman-McCartney sõnul ei pruugita tahta oma silmi rikkuda, kuid selfie tegemise ajal võidakse kogemata päikesesse vaadata ning see võib kaasa tuua silmade kahjustumise.

«Päikesevarjutus on haruldane sündmus ning see huvitab paljusid. Inimesed peaksid meeles pidama, et nad ei vaataks katmata silmadega otse Päikesesse või varjutusse. Optilised abivahendid nagu kaamerad, binoklid ja teleskoobid ei pruugi silmi kaitsta, küll aga erifiltriga prillid ja muud sarnased abivahendid,» selgitas asjatundja.

Solaareksperdid peavad osalist päikesevarjutust täielikust päikesevarjutusest ohtlikumaks, kuna osalise puhul on oht suurem juhuslikult Päikesse vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles