21-aastane lõuna-aafriklane on maailmas esimene, kellele tehti peenise siirdamisoperatsioon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurg
Kirurg Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi kirurgid tegid maailma esimese peenise siirdamise operatsiooni.

Siirdamisoperatsioon tehti 21-aastasele mehele, kelle peenis tuli ebaõnnestunud ümberlõikamise tõttu amputeerida, kirjutab AFP.

Üheksa tundi kestunud operatsioon toimus möödunud aasta detsembris Kaplinnas Tygerbergi haiglas.

Kirurgide sõnul on Lõuna-Aafrika Vabariigis üsna palju selliseid mehi, kelle peenis on ümberlõikamise tõttu vigastada saanud ning kes vajaks peenise siirdamise operatsiooni.

«Tegemist on tõsise probleemiga. Kui 18 – 19-aastane noormees kaotab oma peenise, siis tekitab see sügava psüühilise trauma,» sõnas peenise siirdamist juhtinud uroloog Andre van der Merwe.

Arstide sõnul on nüüdseks operatsioonist möödas kolm kuud ning patsient saab oma uut peenist kasutada.

Edaspidi võidakse peenisesiirdamisi teha näiteks vähi tõttu peenise kaotanutele või siis neile, kel on haiglaslik impotentsus.

«Lõuna-Aafrika Vabariigis on peenisesiirdamisoperatsioonide järgi suur vajadus, kuna siis on palju kogukondi, kus viiakse läbi ümbrelõikamise rituaale. Paljudel noortel on selle tõttu tekkinud komplikatsioone, mis nõuavad kirurgilist sekkumist,» teatas van der Merwe.

Uue peenise saanud noormees kaotas peenise kolm aastat tagasi. Organidoonori leidmine oli aga keeruline, sest ei ole just palju neid, kes pärast surma oleksid nõus peenise loovutama.

Lõpuks leiti selline, kes oli enne surma teinud organite loovutuse testamendi.

Lõuna-Aafrika Vabariigi kirurgid plaanivad lähiajal teha peenise siirdamise operatsiooni veel üheksale patsiendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles