HÕFFile saabub hispaania šokifilmide lavastaja Nacho Cerda

Meisi Volt
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Pärast elu» («Aftermath»)
Kaader filmist «Pärast elu» («Aftermath») Foto: kaader treilerist

23.–26. aprillil toimuvat Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali (HÕFF) väisab Hispaania žanrikino üks nimekamaid autoreid Nacho Cerda, kelle 1994. aastal vändatud pooletunnist lühifilmi «Pärast elu» («Aftermath») peetakse üksmeelselt üheks šokeerivamaks ja vastuolulisemaks linateoseks õudusfilmi ajaloos.

Kataloonia juurtega Nacho Cerda (sünd 1969) alustas karjääri 1990ndatel lühifilmidega „Ärkamine“ (Awakening, 1990), „Pärast elu“ (1994) ja „Loomine“ (Genesis, 1998), mida tuntakse ka kui Surma triloogiana.

HÕFFi programmi koostaja Helmut Jänese sõnul on Cerda lavastatud triloogia näol tegu maailma kinoajaloo kõige kurikuulsama filmiseeriaga, mis paneb proovile vaataja arusaamad vägivallast, sünnist, elust ja surmast.

„Kõik kolm Cerda lühifilmi moodustavad omaette terviku, mille universaalset filosoofiat on raske mõista kõiki filme nägemata. Inimelu hapruse demonstreerimisel niivõrd kaunil ja samavõrd šokeerival ning julmal moel ei ole kinoajaloos Cerda loomingule võrdset vastast võtta,“ selgitab Jänes.

Nacho Cerda demonstreerib oma lühifilme 24. aprilli õhtul Haapsalu kultuurikeskuses. Kõiki filme näidatakse 35 mm koopialt.

„Surma triloogia“ kuulub festivali ekstreemfilmide programmi, kus on varem teiste hulgas demonstreeritud kinokunsti piire kombanud teoseid „Cannibal Holocaust“, „Nekromantik“, „Merisiga 2“ jt.

HÕFF hoiatab, et filmiseanss ei ole mõeldud alaealistele ega nõrganärvilistele.

Praegu on 46-aastasel lavastajal käsil uus täispikk koomiksiaineline õudusfilm „I am Legion“. Koos tunnustatud kanada operaatori ja lavastajaga Karim Hussainiga (“Alateadlik julmus”, “Pumppüssiga hulkur”, mõlemad linastusid HÕFFil 2011) on Cerda vändanud ka kinodes edukaks kujunenud müsteeriumi „Hüljatud“ (Los abandonados, 2006).

Festivali filmiprogramm täieneb jooksvalt. Värsked festivali uudised ja programmitäiendused leiab HÕFFi kodulehel.

Kuni 31. märtsini saavad soovijad Piletilevist endale soetada soodushinnaga passid 32 eurot eest, alates 1. aprillist saab passi osta 39 euro eest.

HÕFF toimub 23.–26. aprillini Haapsalu kultuurikeskuses

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival on rahvusvahelise Euroopa fantastiliste filmide föderatsiooni Méliès liige.

Festivali korraldavad Haapsalu linnavalitsus, MTÜ HÕFF ja MTÜ Pimedate Ööde Filmifestival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles