Pildid ja video: Tonga lähedale kerkis uus vulkaanisaar

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaikses ookeanis asuva Tonga lähedale tekkis ootamatult uus vulkaaniline saar, mis teadlaste sõnul võib kiiresti kaduda.

Saare avastasid kolm matkajat, kes ronisid Tonga pealinna Nuku´alofa lähedasele mäele ning seda kinnitati ka Pleiades uurimissatelliidi abil, edastab Daily Mail.

Geoloogide sõnul hakkas ligi kahe kilomeetri pikkune saar kerkima jaanuaris pärast seda kui toimus veealune vulkaanipurse

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaan asub Nuku`alofast 62 kilomeetri kaugusel merepõhjas.

Tegemist on vulkaaniga, mis kuulub Vaikse ookeani niinimetatud tuleringi ning see on üks regiooni 36 vulkaanist.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaan purskas lühiajaliselt 2009. aasta märtsis ning siis tekkis lühiajaline saar.  

Teadlaste sõnul on nüüd tekkinud uue saare pikkus umbes 1,8 kilomeetrit ja laius 1,5 kilomeetrit ning selle kõrgus on 100 meetrit üle merepinna.

Saar on nii «värske», et selle pinnas on seni kuum. Uus maamass koosneb tumedast vulkaanilisest kivimist, mis sisaldab kristalle.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai alustas uut purskamist 19. detsembril 2014 ning pursked on jätkunud ka sel aastal.

Purske tagajärjel õhku sattunud tuha tõttu on Tongal mitmeid lende ära jäetud.

Aerofotod paljastasid, et vulkaanipurse hävitas kahe saare Hunga Tonga ja Hunga Ha'apai looduse. Samuti hakkasid meres selle tagajärjel vetikad vohama, muutes vee punakat tooni.  

Tonga koosneb rohkem kui 100 saarest, millest umbes 30 on asustatud. Nende saarte puhul on tegemist vulkaanide veest välja ulatuvate osadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles