Video! Genka soovitab usuteadust õppida: religioon on mu salahobi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genka kutsub videos Tartu ülikooli usuteadust õppima
Genka kutsub videos Tartu ülikooli usuteadust õppima Foto: Kaader videost

Henry Kõrvits ehk räppar Genka sõnul on jube raske tänapäeval rääkida religioonist. Siiski teatas ta oma Facebooki kontol, et tegemist on tema salahobiga. Loe ja vaata, miks soovitab Genka usuteadust õppida!

«Religioon. Jube raske on rääkida 2015 religioonist. Võin nii palju öelda, et see on mu salahobi. Mulle meeldivad erinevad religioonid. Mulle meeldib selle mõte ja filosoofia. Kui me oleks rohkem teoloogiaga kursis, siis saame aru, et palju, mis on juhtunud lähiminevikus või ka kaugemal, pole tegelikult religiooniga midagi pistmist,» kirjutas Genka.

Tema sõnul on meie suhteliselt ateistlikus ühiskonnas see jurr kui hane selga vesi, aga seda just sellepärast, et me ei tea sellest väga midagi.

«Arvustades kellegi teise tõekspidamisi me ei tea, et tegelikult arvustame me nii öelda kultuurilise tausta. Üks süvausklik  ei täpsusta, mis usku) ütles mulle kord, et peamine probleem on just vähene haritus, mis laseb inimesel tõlgendada pühakirju primitiivselt ja seepärast on ka tema nn lahendused primitiivsed: pead surema kui ei usu. Äkki olid Buddha, Muhhamed, Jeesus täiesti tavalised tüübid, kellele imeteod ja muu selline on lihtsalt tolleaegse «kollase meedia» poolt külge poogitud, sest nad kõik ju rääkisid üht juttu: ära tapa, aita teisi, ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse.»

Selgub, et räpparit on teema huvitanud juba kooliajast peale: «Alates sellest, kui 12. klassis kirjutatud satanismi käsitleva referaadi pärast politseis käisin kuni selleni, et istusin indoneesias, mis on maailma suurima moslemikogukonnaga riik ja rääkisin tüüpidega nende elust või kui rääkisin Põhja-Ameerika navajodega või Ringo Ringveega (eesti usuasjade nõunik btw). See aitab sul mõista teisi kultuure, teisi inimesi. Ehk sellest teadmisest on kasu, et maailm mõistlikumaks muuta. See on päriselt lahe ja huvitav.»

Mehe sõnul pole mõtet selle üle teistega vaielda, sest dialoogivõimelisi inimesi sel teemal on tema sõnul vähe. «Tavaliselt kas on lihtne ja toores ignorantne bash või on tegemist mingi fundamentalistiga, kes isegi viitsi mingit muud mõtet kaaluda. Aga jah, teoloogia ei ole see, et sa lähed ülikooli meie isa palvet pähe õppima ja hinde peale vastama, vaid sa lähed tutvuma maailma erinevustega ja nendest aru saama. Ja sisimas ma arvan, et inimene, kes viitsib sellistel siiski haaramatutel teemadel arutada, on ka vaimselt avaram. Mida laiemalt mõtled ja palun väga - ka fantaseerid, seda kreatiivsem sa ka ilmselt oled. Väike selline mõte arutamiseks siia meile, Euroopa kõige ateistlikumale riigile,» lisab ta lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles