Pildid: inglane sai rasedustesti abil teada, et põeb munandivähki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rasedustestist võib olla kasu ka meestel. Briti väljaanne The Telegraph teatas juhtumist, milles 18-aastane noormees sai oma munandivähist teada rasedustesti abil.

Cambridgeshire`is Huntingtonis elav Byron Geldard läks arsti juurde, kuna tundis ühes küljes pidevat valu. Arst arvas siis, et noormees on jõusaalis ületreeninud ning tal on lihasprobleemid.

Edasiste uuringute käigus paljastus, et tal on ebatavaline kühm ning ta saadeti ultraheliuuringusse. See uuring näitas, et Geldard põeb vähki, mille siirded olid jõudnud kopsudesse.

Arstid ei teadnud siiski veel täpselt, millise vähiga tegemist on.

Vähiliik selgus üllataval viisil kui arstid palusid Geldardil kasutada rasedustesti.

Tulemus oli positiivne ning ilmnes, et noormehel on munandivähk.

Pärast keerulist ravi sai mees vähis terveks ning nüüd tegutseb vabatahtlikuna Teenage Cancer Trust heaks.

Selle organisatsiooni andmetel on rasedusteste kasutatud juba mõnda aega munandivähi diagnoosimisel.

Selline diagnoosimine põhineb asjaolul, et munandivähki põdejate organismis on hCG hormooni, mis tekib loote arenemisel.

«Mehed häbenevad rasedustesti kasutamist ning sellest ei räägita kuigi palju,» sõnas Teenage Cancer Trust esindaja.

Arstid ei soovita mehi siiski hakata ise kodus rasedusteste kasutama, sest negatiivne tulemus ei näita alati, et mees on terve. Vähi diagnoosimisel mängivad tähtsat rolli eelkõige mitmed erinevad meditsiiniuuringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles