National Geographicu erisaade uurib lennundusajaloo suurimat müsteeriumit –lennu MH370 kadumist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mayasia Airlinesi lennuk
Mayasia Airlinesi lennuk Foto: FOX International Channels Estonia

Möödunud aasta märtsis kadunud Malaysia Airlinesi lend MH370 on lennundusajaloo suurim mõistatus, sest siiani on selgusetu, mis juhtus 239 reisiajaga lennukiga.

Sel pühapäeval, 8. märtsil kell 21.00 linastub National Geographic kanalil seda õnnetust analüüsiv erisaade, kus vaatajateni tuuakse ametlikud dokumendid, tõendid ja ekspertide arvamused.

8. märtsil öösel Kuala Lumpurist väljunud lend MH370 pidi jõudma üle Tai lahe Pekingisse. 20 minutit pärast õhku tõusmist saavutas lennuk piisava kõrguse ja meeskond lülitas juhtimise autopiloodile.

Malaisia lennukeskus jälgis sõiduki liikumist Kuala Lumpurist Vietnami õhuruumi jõudmiseni kell 1.19. Meeskond oleks pidanud Vietnami lennukeskusega ühendust võtma vähem kui minuti pärast, kuid pärast kahekümne minuti möödumist ei oldud ühendust võetud. MH370 kadus jäljetult.

Siiani küsitakse, et mis juhtus? Kas inimlik eksitus? Kaaperdamine? Kas pardal puhkes tulekahju? Või midagi veel kohutavamat?

Teaduskanali National Geographic erisaates analüüsivad lennunduseksperdid erinevaid teooriaid ja üritavad olemasolevate tõendite najal selgitada, mis lennukiga tegelikult juhtus. Õnnetuse uurimise käigus jõuti üllatusliku avastuseni – satelliidi andmed näitavad, et pärast ühenduse katkemist Malaisia keskusega oli lennuk õhus veel tunde.

Tõendeid hoolikalt analüüsides selgus, et MH 370 tegi pärast Tai lahe ületamist veel kolm pööret ning võttis seejärel suuna Antarktika poole. Maailma juhtivaid lennukatastroofide eksperte Malcolm Brenner julgeb oletada, et lennuki kurssi muudeti tahtlikult. Kõiki tõendeid arvesse võttes üritavad eksperdid selgitada, mis põhjustel võis MH370 muuta suunda ja lennata üle India ookeani.

«Lennuõnnetuste uurimine: Mis juhtus Malaysia Airlines lennuga 370?» linastub sel pühapäeval kell 21.00 National Geographic kanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles