Mis on suurem bakteripesa kui WC-poti prill-laud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Köögis toimetades tuleks hoida köögiriistade puhtust, sest muidu võivad neil hakata vohama ohtlikud bakterid.

Väljaanne Huffington Post kirjutas, et köögis on üks objekt, millel võib olla rohkem baktereid kui WC-poti prill-laual. See võib olla üks põhjus, miks 40 protsenti toidumürgitustest saadakse kodus.

Prill-lauast suurem bakteripesa on lõikelaud kui seda korralikult ei puhastata.

«Kui kasutatud lõikelaud jätta mitmeks tunniks seisma, siis hakkavad seal bakterid vohama. Need võivad tungida pinna sisse. Eriti ohtlikud võivad olla pikaajaliselt kasutatud lõikelauad, mille sügavates lõikevagudes võib olla peidus palju kahjulikke baktereid,» sõnas köögihügieeni ekspert Lisa Ackerley.

Ackerley sõnul satuvad toores lihas leiduvad salmonellabakterid lõikelaua kaudu teistele toiduainetele, näiteks juurviljadele kui lõikelauda ei puhastata peal iga kasutuskorda.

Asjatundja soovitab iga toiduaine jaoks eraldi lõikelaudu.

«Lõikelaudu tuleks puhastada pärast iga kasutuskorda, hea kui seda tehakse nõudepesemismasinaga või siis puhastamisel kasutatakse antibakteriaalset puhastusvahendit,» selgitas asjatundja.

Teada on, et lõikelaual on umbes 200 protsenti rohkem baktereid kui WC-poti prill-laual keskmiselt.

89 protsendil köögirätikutel ja -lappidel on liigselt baktereid ja mustust.

50 protsendil toorkanadel on Campylobacter ´eid, mis on kõige levinumad  toidumürgistuste tekitajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles