Elizabeth Holmes on noorim end ise üles töötanud naismiljardär

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth Holmes
Elizabeth Holmes Foto: tedmed.com

Ameeriklanna Elizabeth Holmes on maailma noorim naismiljardär, kes on end ise oma teadmiste ja oskuset abil üles töötanud.

31-aastane Holmes sai rikkaks laborianalüüside arendamisega, edastab iltalehti.fi.

Forbesi andmetel on maailma kõige nooremad miljardärid Snapchati loojad, 24-aastane Evan Spiegel ja 26-aastane Bobby Murphy, kelle mõlema varanduse suurus on umbes 1,5 miljardit dollarit.

Enda ideega jõukaks saanud on ka Facebooki asutaja, 30-aastane Mark Zuckerberg (35 miljardit dollarit) ja 35-aastane rootslane Markus Persson, kes lõi Minecrafti (1,3 miljardit dollarit).

Elizabeth Holmesi vara suuruseks hinnatakse 4,5 miljardit dollarit ning ta on sellega maailma rikaste seas 360. kohal. Temast rikkamaid naisi on vaid 36 ning neist vaid murdosa on saanud jõukaks ise, mitte ei ole rikkust pärinud.

Holmesi juhib meditsiinitehnoloogia firmat Theranos, mis põhimõtteliselt sai alguse juba ta teismeliseas. Stanfordi ülikoolis keemiat õppinud naine leidis viisi, kuidas verelaborid saaksid näiteks verd efektiivsemalt analüüsida

Holmes asutas Theranose kui ta oli 19-aastane ning ta loobus ülikooliõpingutest.

Alates sellest on ta arendanud uusi nüüdisaegseid vereanalüüse. Ameeriklanna innovatsioonide taga olid ta enda vajadused, sest ta kartis süstimist, vere võtmist ning süstlanõele. Sama foobia on ka ta emal ja vanaemal.

Holmesi sõnul on tema loodud analüüsiga kolesteroolitaseme mõõtmise hind vaid 2,99 dollarit, samas kui tavalise laialt kasutatava laborianalüüsii hind on üle 50 dollari.

USA  laboratooriumianalüüside turul valitseb kaks suurfirmat  ning nende aastane käive on 75 miljardit dollarit.

Holmesi andmetel loobub 40 – 60 protsenti inimestest keerulistest veretestidest, kuid tema firma pakub märgatavalt lihtsamaid ja kiiremaid analüüse

«Loodan, et tulevikus ei ütle enam keegi, et miks ma vereanalüüsi ei teinud, sest siis oleks õigel ajal haiguse jälile jõutud,» lausus ameeriklanna.

Kuni 2013. aastani hoidis Theranos madalat profiili ning ei paljastanud oma innovatsioone. Nüüd on firma aga alustanud mitme USA suurhaiglaga läbirääkimisi analüüside müügiks ning rajanud oma laboratooriumid Walgreen apteegiketi apteekidesse.

Holmesi sõnul on just koostöö Walgreeniga see, mis tema testide leviku käivitas. Tegemist on USA suurima apteegiketiga, millel on üle USA rohkem kui 8000 apteeki.

Theranosel on ka patent naha külge kinnitavale seadmele, mis annab reaalajas verediagnoosi.

Väljaanne Wall Street Journal kirjutas, et USA endine välisminister George Shultz peab Elizabeth Holmesi sama innovaatiliseks kui on olnud Steve Jobs ja Bill Gates.

Nagu paljud ise oma ideede tõttu rikastunud, elab ka Holmes üsna eraklikku ja vaikset elu.

Naise enda sõnul on ta introvert, kes armastab vaikust. Talle meeldib väga raamatuid lugeda ja ka kalastada.

Noor miljardär elab Palo Altos. Ta külmkapp on praktiliselt tühi, sest ta sööb töökohal taimetoitu ning kodus enamjaolt ei söö.

Ta tegeleb enamiku ööpäevast oma firma ja innovaatiliste ideedega ning tal ei ole kuigi palju aega sõprade jaoks. Ta ei käi ka kohtingutel.

Lisaks oma emakeelele inglise keelele räägib ta vabalt ka hiina keelt.

Naine ei ole puhanud kümme aastat, kuna ta naudib oma tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles