Naljastipendiumi selle aastane taotlusvoor on avatud!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naljastipendium. Henrik Kalmet
Naljastipendium. Henrik Kalmet Foto: Siim Vahur

Eesti stand-up komöödia eestvedajad asutasid eelmisel aastal ühise stipendiumi, et arendada stand-up kultuuri Eestis. Stipendiumi 2015. aasta taotluse voorus saab avaldusi esitada kuni 1. aprillini.

Mitmeid aastaid Eesti teatri- ja meelelahtusmaastikul tegutsenud rühmitused Kinoteater, Komeediklubi ja Point ühendasid 2014. aastal jõud ning asutasid erakapitalil põhineva Naljastipendiumi. Kuni 1500€ suuruseid stipendiume võivad taotleda nii üksikartistid kui kollektiivid projektide toetuseks, täiendõppeks ja (välis)festivalide külastamiseks. Stipendium on mõeldud juba mõningase lavakogemusega stand-up’i viljelejatele.

«Naljastipendium võeti hästi vastu, otsustasime jätkata, luua traditsiooni», kommenteeris stipendiumi Paul Piik, üks asutajatest. «Kuigi rahast olulisem on tahe ja võimalused end lavadel proovile panna, siis nii mõnigi välisfestivali külastus või loominguline projekt jääb raha taha. Just sellepärast Naljastipendiumi asutasime.»

Eelmisel aastal sai stipendiumi muuhulgas üritustesari Fopaa. Korraldaja Kaarel Nõmmik: «Naljastipendium oli Fopaa jaoks oluline rahasüst. Stipendiumifondist korvasime naljaõhtute neid väljaminekud, mida muidu oleksime pidanud oma taskutest maksma. Nali on väga ressurssinõudev tegevusvaldkond, pidevalt on vaja tohutuid investeeringuid. Korralik summa (2%) läks sel aastal kaitsekulutuste tarbeks. Samas teenisime ka roppu moodi (kümneid eurosid), seega sel aastal saavad uued inimesed stipendiumile kandideerida.»

Paul Piigi sõnul on stipendium sõltumatu asutajaliikmete tegemistest ja sellega ei käi kaasas muid kohustusi peale stipendiumi sihtotstarbelise kasutamise. «Stipendiumi taotlemine ei tähenda, et järgmise asjana saadab Kermes sind suurele Eesti turneele või et pead mõnele Komeediklubi üritusele esinema tulema. Meie eesmärk on, et stipendiumist oleks kasu Eesti stand-up maastikule tervikuna, mitte mõnele konkreetsele üritusele.»

Kandideerida saab veebilehel www.naljastipendium.ee ning Naljastipendiumi taotlemise tähtaeg on 1. aprill. Naljastipendiumi saaja(d) kuulutatakse välja 28. aprillil Tallinn Comedy Festivalil.

Stand-up’i fännid on oodatud omalt poolt stipendiumifondi suurendama, juriidilistele isikutule ei lisandu seejuures täiendavat maksukohustust. Lisainfo selle kohta on stipendiumi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles