Video: kümnekuune Aliya kaalub 18,7 kilogrammi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline Aliya
Ülekaaluline Aliya Foto: Youtube

Indias elav kümnekuune laps kaalub sama palju kui kuueaastased lapsed keskmiselt.

Ülekaaluline Aliya elab koos vanematega India idaosas Jharkhandi osariigis, edastab iltasanomat.fi.  

Aliya sünnikaal oli neli kilogrammi ning ta kasvades on ka kaal kasvanud.

«Peame talle iga kahe nädala tagant uued riided ostma, kuna vanad riided ei mahu enam selga,» selgitas lapse ema, 25-aastane Shabana Parveen.

Aliya pidev söögiisu ja ülekaalulisus on emale probleeme tekitanud, kuna ema peab tegelema eelkõige temaga ning paljud kodutööd jäävad selle tõttu tegemata. Ka on last raske tõsta.

Arstide sõnul on tüdruku ülekaal ta tervist ohustav. Samas on pere üsna vaene ning nad ei saa lapsele kallist ravi lubada.

Isa, 28-aastase Mohammad Saleemi sõnul on nad püüdnud koduste vahenditega tütre kehakaalu vähendada, kuid see ei ole õnnestunud.

«Küla arstid ei ole suutnud kindlaks teha, miks ta nii suur on. Viisime Aliya ka Ranchisse arsti juurde, kuid sealne arst saatis meid edasi järgmise linna ülekaalulisuse erispetsialisti juurde. Meil ei olnud selle jaoks raha,» lausus isa.

Lõopuks jõudis Aliya lugu Delhi lähedase Fortise haigla arstide kõrvu ja nad soovisid last tasuta uurida.

«Tegemist on kõige suurema kehakaaluga kümnekuuse lapsega, keda olen näinud. Olen ravinud 10- ja 12-kilogrammiseid lapsi, kuid mitte Aliya sugust, » sõnas lastearst Krishan Chugh.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel peaks kümnekuune laps kaaluma vähem kui üheksa kilogrammi.

Chughi arvates võis lapse suur sünnikaal ja ta kaalukasv olla tingitud mingist haigusest või hormonaalse tasakaalu häiretest.

Arstid uurivad teda, et saada põhjus teada ning määrata ravi.

Vanemate sõnul nutab Aliya kogu aeg ning ta vajab pidevat hooldust.

Peres kasvab ka viieaastane poeg Ali, kes on normaalse kehakaaluga. Tütar Simran aga suri vaid pooleteiseaastasena, kuid ka temal oli kehakaaluprobleem.

«Simrani kehakaal kasvas ning saime arstidelt teada, et ta närvisüsteem on vigastada saanud. Lõpuks ta suri. Kardame, et sama juhtub ka Aliyaga kui tema jaoks ravi ei leita,» selgitasid vanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles