Uus trend on olla panseksuaalne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Heteroseksuaalid, homoseksuaalid ja biseksuaalid. Kas on olemas veel mõni seksuaalsus? On küll, see on panseksuaalsus.

Juba mõnda aega on meediaväljaanded kirjutanud ja asjatundjad selgitanud, et inimeste armumine põhineb sellel, kes nad on ja kes on nende partner, mitte sellel, mida nad teevad või milline on nende seksuaalsus, edastab news.com.au.

Filmi «Hunger Games» 22-aastane staar Josh Hutcherson selgitas seda selliselt: «Praegu olen 100 protsenti hetero, kuid aasta pärast võin leida mehe, kes mulle meeldib. Siis võin olla hoopis homo».

Seksuaaluurijate sõnul on noorte seas hakanud levima niinimetatuid panseksuaalsus ehk põhimõtteliselt proovitakse läbi nii heteroks, homoks kui bi- ja transseksuaalseks olemine.

«Panseksuaalid on need, kes võivad armuda nii meestesse, naistesse, transseksuaalidesse ja ka nendesse, kes ei identifitseeri end ei meeste ega naistena. Nende jaoks ei lange bioloogiline sugu kokku soolise identiteediga, vaid nad laiendavad soolisi piire,» selgitasid asjatundjad.

Internetis samastatakse panseksuaalsus tihtipeale biseksuaalsusega, kuid need kaks olevat erinevad.

Pan seksuaalsuse «pan» tuleb kreeka keelest ja tähendab «kõik» või «kogu».

Panseksuaalsuse terminit on kasutatud alates 1990. aastate keskpaigast, kuid alles 2010. aastast sai sellest iseseisev seksuaalsust tähistav termin.

USA seksuoloogi Nikki Goldsteini sõnul on see aina trendikamaks muutunud, sest uus noorte põlvkond ei taha enam elada 20. sajandi seksuaalsuse raamides. Nad defineerivad endid kui panseksuaalseid.

Kui biseksuaalid tunnevad tõmmet nii meeste kui naiste poole, siis panseksuaalid on «soopimedad». Neid huvitavad kõik, ka need, kes ei ole põhivoolu seksuaalsuse esindajad.

Panseksuaalide arvates on homoparaadid oma aja ära elanud ning uuel ajastul peaks läbi viidama panseksuaalide paraade.

«Panseksuaalide sõnul ei identifitseeri nad end ühegi sooga, sest nende jaoks ei ole see tähtis. Nad hindavad inimlikku lähedust, armastust ja sõprust, mitte ei rõhu pidevalt seksile,» lisas asjatundja.

Ta jätkas, et ühiskonna seksuaalsed ettekirjutused on hakanud murenema ning inimestel on nüüd suurem võimalus valida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles