Tuntud joogaguru süüdistatakse jälle ahistamises ja vägistamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FILE - This Sept. 27, 2003 file photo Bikram Choudhury, front, founder of the Yoga College of India and creator and producer of Yoga Expo 2003, leads a yoga class at the Expo at the Los Angeles Convention Center. A half-dozen women claim Choudhury, the founder of the popular hot yoga studios that bear his name groped, harassed or sexually assaulted them. The most recent case filed this month claims that Choudhury raped a former student in 2010. (AP Photo/Reed Saxon,File)
FILE - This Sept. 27, 2003 file photo Bikram Choudhury, front, founder of the Yoga College of India and creator and producer of Yoga Expo 2003, leads a yoga class at the Expo at the Los Angeles Convention Center. A half-dozen women claim Choudhury, the founder of the popular hot yoga studios that bear his name groped, harassed or sexually assaulted them. The most recent case filed this month claims that Choudhury raped a former student in 2010. (AP Photo/Reed Saxon,File) Foto: Reed Saxon/AP

Noore kanadalanna sõnul on ta tuntud joogaguru, India päritolu Bikram Choudhury ohver ning mees ahistas teda pikka aega.

69-aastane  Choudhury sai miljonäriks niinimetatud higijooga (Hot Yoga) õpetamisega, edastab Kanada telekanal CBC.

Kanadalanna Jill Lawleri sõnul sattus ta tuntud mehe ohvriks osaledes 2010. aastal USAs Las Vegases toimunud joogaõpetajate kursusel.

Lawler oli siis vaid 18-aastane. Naine lisas, et joogaguru võis ta välja valida, kuna oli noor ja kogenematu. Choudhury tegevus ja käitumine põhjustas talle nii füüsilisi, emotsionaalseid kui psüühilisi kannatusi.

Lawler on juba kuues naine, kes joogaguru seksuaalses ahistamises ja vägistamises süüdistab.

Lawler tahtis saada Hot Yoga õpetajaks ning sai oma noore ea tõttu joogaõpetajate kursusel osalemiseks eriloa. Tavapäraselt saavad Chodhury juures joogaõpetajaks õppida need, kes on vähemalt 21-aastased.

Lawler sai pärast enda tutvustamist Choudhury eriloa, ta läks Las Vegasesse ning osales üheksa nädalat toimunud kursusel makstes selle eest 10 000 dollarit.

Füüsiliselt ja psüühiliselt kurnanud kursusel oli palju treeninguid ning söögiks oli vähese valgusisaldusega toit.

«Need kaks koos väsitasid ning guru muutis sellega kõik endale alluvateks «zombideks», kes küsimusi ei esitanud,» sõnas kanadalanna.

Lawler osales ühel õhtusel treeningul, kus ta pidi guru väsinud jalgu hõõruma. Mees aga hakkas naist katsuma ning üritas lõpuks ta suguelundeid katsuda. Lawler ehmus ja põgenes.

Kogu joogaõpetaja koolituse aja ei jätnud guru noort kanadalannat rahule. Ühel õhtul nõudis Choudhury, et Lawler ta hotellituppa läheks. Naise kinnitusel mees vägistas ta.

Lawler ei lahkunud, vaid tegi joogaõpetaja koolituse lõpuni. Pärast kursuse lõpetamist sai ta loa õpetada Choudhury joogakoolides USAs, Kanadas ja Indias.

Lawleri sõnul ei julgenud ta varem temaga juhtunut paljastada, kartes et ta maine saab kahjustada ning ta jääb talle rahuldust pakkuvast tööst ilma.

«Kartsin, et kui ma midagi  oma kodulinnas Vancouveris Choudhury kohta paljastaksin, siis langeks ma põlu alla. Seal on palju Hot Yoga harrastajaid, kelle seas on ka tuntud politseinikke, ametnikke ja poliitikuid,» nentis naine.

Guru olevat ähvardanud, et kui keegi õpilastest tema kohta midagi paljastab, peab õpilane olema valmis ka tagajärgedeks, mis tema jaoks ei ole meeldivad.

«Ta rõhutas pidevalt, et kes on sõnakuulmatu ja talle ei allu, võib elu kaotada,» teatas Lawler.

Lawleri sõnul langetas ta otsuse oma lugu avalikustada pärast seda kui ta sattus lugema ühe teise naise samasugust juhtumit.

Lawler viis oma viimase Hot Yoga tunni läbi 2014. aasta juulis ning pärast seda andis Choudhury kohtusse nõudes füüsiliste ja psüühiliste kannatuste tekitamise eest kompensatsiooni.

USA väljaande New York Times ajakirjanikud kontakteerusid Choudhury advokaadiga, kelle sõnul ei ole politsei guru vastu huvi tundnud.

Indias sündinud Bikram Choudhury alustas joogaga kolmeaastaselt. Täiskasvanuna lõi ta oma joogakoolkonna ehk Hot Yoga, mida tehakse 40 kraadises soojuses. Hot Yoga, mida nimetatakse ka Bikram Yoga, koosneb 26 asendist ehk asanast.

Choudhury sõnul on ta jooga väga tervistav ning elujõudu andev. Maailma erinevates paikades on kokku 650 Hot Yoga kooli.

 Joogagurust on nüüdseks saanud multimiljonär, kellel on Hot Yogale patent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles